Прищина издаде международна заповед за арест на сръбски политически лидер в Косово, който избяга в Сърбия, след като беше обвинен във връзка с политическо убийство, обяви прокуратурата, цитирана от АФП.

Заповедта се основава на "сериозни подозрения", че Милан Радойчич, политически съюзник на Белград, е замесен в убийството на друг косовски сърбин - Оливер Иванович, който бе застрелян през януари 2018 година, уточниха от прокуратурата.

Вучич се превъплъти в Робин Худ: Доставя храна на сърбите в Косово през планината

Вучич се превъплъти в Робин Худ: Доставя храна на сърбите в Косово през планината

Четири сръбски общини в Северно Косово остават верни на Сърбия и открито бойкотират

Оливер Иванович беше един от малкото етнически сръбски политици в Косово, които критикуваха политиката на Белград към бившата сръбска провинция. Той беше застрелян в северния град Митровица пред централата на оглавяваната от него партия.

В края на ноември 2018 г. косовските специални полицейски части се опитаха да арестуват Радойчич, бизнесмен и заместник-председател на партията "Сръбска листа", по подозрение, че е замесен в убийството на Иванович, но 41-годишният избяга.

Харадинай: Сърбия отново дестабилизира Косово

Харадинай: Сърбия отново дестабилизира Косово

Доминираното от сърби Северно Косово затвори магазини заради 100%-те мита

Милан Радойчич коментира по-късно пред сръбска медия от неизвестно място, че "няма нищо общо с убийството на Оливер Иванович". Оттогава често се появява на обществени събития в Сърбия, където президентът Александър Вучич твърди, че е невинен.

В сряда Вучич повтори, че сръбската полиция и разузнаване са установили, че Радойчич "не е участвал по никакъв начин в убийството на Оливер Иванович".

Преди да бъде убит Иванович завяваше, че той и семейството му са получавали заплахи заради критиката му към политиката на Белград по отношение на Косово. Той също така твърдеше, че е имало "неофициални центрове на властта" в Митровица и че Радойчич е един от ключовите играчи.