Сърбия използва "алтернативни" планински маршрути за доставка на стоки в доминираното от сърби Северно Косово, за да избегне 100-процентовите вносни мита. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс".

Според осведомителната агенция коментарът на Вучич вероятно допълнително ще обтегне отношенията между двете държави.

Харадинай: Сърбия отново дестабилизира Косово

Харадинай: Сърбия отново дестабилизира Косово

Доминираното от сърби Северно Косово затвори магазини заради 100%-те мита

През миналата година правителството на Косово въведе мита върху сръбски стоки като реципрочна мярка срещу решението на Белград да блокира опитите на Косово да се присъедини към Интерпол като суверенна държава. Ходът доведе до задънена улица в разговорите между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията, което е от решаваща важност, ако двете държави искат да се присъединят към ЕС.

Четири сръбски общини в Северно Косово остават верни на Сърбия и открито бойкотират правителството в Прищина. Сърбите затвориха магазини и други бизнеси от понеделник до сряда като протест срещу митата.

САЩ настояват за диалог и Косово да преразгледа митата за Сърбия

САЩ настояват за диалог и Косово да преразгледа митата за Сърбия

Харадинай иска взаимно признаване, рамково споразумение и не иска да обсъжда граници

Вучич отбеляза пред репортери, че Сърбия ще продължи да изпраща доставки по "алтернативни" планински пътища, често използвани от трафиканти, докато митата не бъдат отменени.

"Ние ще направим всичко необходимо, за да доставим храна, вода и лекарства на нашия народ...дори и ако трябва да се превърна в известния европейски Робин Худ...този луд Вучич, който изпраща храна и вода от гората", обясни сръбският лидер.

Износът на Сърбия за Косово е на стойност 500 милиона евро на година. Косово също внася от Черна гора, Македония и Албания.

През май косовската полиция арестува 19 души, включително полицейски и митнически служители, свързани с контрабанда.