Доминираното от сърби Северно Косово затвори магазините, ресторантите и пекарните днес като форма на протест срещу 100-процентовите мита на страната върху вноса на стоки от Сърбия, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция предполага, че протестът може допълнително да обтегне отношенията между Белград и Прищина.

САЩ настояват за диалог и Косово да преразгледа митата за Сърбия

САЩ настояват за диалог и Косово да преразгледа митата за Сърбия

Харадинай иска взаимно признаване, рамково споразумение и не иска да обсъжда граници

През миналата година правителството на Косово въведе мита върху сръбски стоки като реципрочна мярка срещу решението на Белград да блокира опитите на Косово да се присъедини към Интерпол като суверенна държава. Ходът доведе до задънена улица в разговорите между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията, което е от решаваща важност, ако двете държави искат да се присъединят към ЕС.

Износът на Сърбия за Косово е на стойност 500 милиона евро на година. Косово също внася от Черна гора, Македония и Албания.

Четири сръбски общини в Северно Косово остават верни на Сърбия и открито бойкотират правителството в Прищина. Днешният протест е подкрепен от властите в Белград.

Харадинай иска Косово да има правомощия от ЕС и Сърбия по важните си въпроси

Харадинай иска Косово да има правомощия от ЕС и Сърбия по важните си въпроси

За момента е извоювал това право

"Със затварянето на всички магазини в Северно Косово...трябва да се демонстрира, че сърбите няма да мълчат", коментира пред държавната телевизия РТС Велко Одалович, генерален секретар на сръбското външно министерство.

През миналата седмица премиерът Рамуш Харадинай обвини Белград в опит да "създаде хуманитарна криза в тази част на Косово".