Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че е успял да си върне решаването по важните въпроси в преговорите със Сърбия, предаде б92.

Той е решен нито сръбският президент Александър Вучич, нито шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини да имат същите правомощия.

Както признава Харадинай, това е било трудно решение, но е направено без големи последствия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич вече заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово. Той направи този коментар, докато се обръща към международните фактори. "Можете да ме убиете, но това няма да се случи", коментира Вучич.

Външният министър Сърбия Ивица Дачич не очаква значителен напредък в решаването на косовския въпрос на срещата на високо равнище в Париж, която ще се проведе на 1 юли. "Разбира се, те имат подкрепата на онези, които им помогнаха (на Косово) да бъдат създадени, но тази подкрепа има своите граници, има своите червени линии, мисля, че скоро ще пресекат тези червени линии, точно с този вид поведение", допълни той.

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Вучич: Убийте ме, но няма да призная Косово, всички са полудели

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон се обявиха за положителното развитие на Западните Балкани. Те официално откриха среща на върха с лидери от Западните Балкани на пресконференция, като подчертаха, че регионът е и техен приоритет.

Срещата имаше за цел, да се занимае основно с блокирания диалог между Косово и Сърбия. Макрон заяви, че Франция иска да се върне към региона, от който донякъде се е оттеглила от 2000 г.

САЩ са ключов фактор за разрешаването на продължаващия конфликт между Косово и Сърбия, обяви тогава президентът на Косово Хашим Тачи, изтъквайки неспособността на големите европейски страни да постигнат единна позиция по въпроса.