Премиерът на Косово Рамуш Харадинай апелира за единство и бдителност, тъй като "Русия се опитва да увеличи въздействието си в региона чрез създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство", съобщава косовската медия РТК.

Той обещава, че косовските институции ще се стремят да хвърлят светлина върху съдбата на изчезналите и "да изправят авторите на ужасни престъпления, извършени по време на войната пред правосъдието". Той повтаря, че признаването на Косово от Сърбия би било първата стъпка към помирение и отмяна на митата.

Харадинай коментира, че Косово остава ангажирано с евроатлантическия си път и ще направи невъзможни руското влияние и интереси в региона.  Решени са Сърбия да не достигне река Ибър чрез създаването на "република Додик".

Косово вижда САЩ като ключов фактор за разрешаването на конфликта със Сърбия

Косово вижда САЩ като ключов фактор за разрешаването на конфликта със Сърбия

Дали Сърбия мисли по същия начин?

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово. Той прави този коментар, докато се обръща към международните фактори. "Можете да ме убиете, но това няма да се случи", коментира Вучич.

"Казвам на англичаните и германците, че няма да го направя. Ударете ме, но няма да го направя. Може да съм президент в продължение на 15 години, но Вучич не признава Косово." Той допълва, че причината, поради която не може да се намери решение за Косово е, че "всички са полудели".

"Видяхме силата на великите сили. Надявам се, че в някакъв момент ще имам време да напиша книга за това как работи натискът ... Не успях, защото всички го играеха глупави. Отговорът на Германия беше отрицателен от самото начало. Нищо не се случва на дипломатическата сцена и това е най-лошото за Сърбия", обяснява Вучич, цитиран от b92.

Външният министър Сърбия Ивица Дачич не очаква значителен напредък в решаването на косовския въпрос на срещата на високо равнище в Париж, която ще се проведе на 1 юли. "Разбира се, те имат подкрепата на онези, които им помогнаха (на Косово) да бъдат създадени, но тази подкрепа има своите граници, има своите червени линии, мисля, че скоро ще пресекат тези червени линии, точно с този вид поведение", допълва той.

Сърбия може да се откаже от ЕС и да се обърне към Русия

Сърбия може да се откаже от ЕС и да се обърне към Русия

Има други съюзници и други държави, които желаят равноправно сътрудничество

Миналата седмица, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон се обявиха за положителното развитие на Западните Балкани. Те официално откриха среща на върха с лидери от Западните Балкани на пресконференция, като подчертаха, че регионът е и техен приоритет.

Срещата имаше за цел, да се занимае основно с блокирания диалог между Косово и Сърбия. Макрон заяви, че Франция иска да се върне към региона, от който донякъде се е оттеглил от 2000 г.

САЩ са ключов фактор за разрешаването на продължаващия конфликт между Косово и Сърбия, обяви тогава президентът на Косово Хашим Тачи, изтъквайки неспособността на големите европейски страни да постигнат единна позиция по въпроса.

Меркел и Макрон: Западните Балкани са общ ангажимент

Меркел и Макрон: Западните Балкани са общ ангажимент

Не се очаква конкретен резултат от конференцията в Берлин