САЩ са ключов фактор за разрешаването на продължаващия конфликт между Косово и Сърбия. Това обяви президентът на Косово Хашим Тачи, изтъквайки неспособността на големите европейски страни да постигнат единна позиция по въпроса, съобщава "Ройтерс".

Бившата сръбска и предимно етническа албанска република Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след кървавата война там.

Вучич: Признаваме Косово, ако получим нещо в замяна

Вучич: Признаваме Косово, ако получим нещо в замяна

Първо ние трябва да постигнем компромис

Тя беше призната от САЩ и повечето страни от ЕС, но не и от Сърбия или от нейния голям покровител Русия, а отношенията между Белград и Косово остават напрегнати.

"Без САЩ никога няма да имаме какъвто и да е диалог, преговори или споразумение", изтъкна Тачи, добавяйки: "ЕС не е единен в този процес."

Тачи е в Берлин, за да участва в срещата за Западните Балкани, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Тачи омаловажи очакванията за срещата в Берлин, посочвайки: "Не очаквам никакво чудо."

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

"Размяната на територии никога няма да се случи"

Според косовския президент за Сърбия било от решаващо значение да признае Косово като независима държава.

"Ще поискаме днес от канцлера Меркел и президента Макрон да убедят (сръбския) президент (Александър) Вучич да признае Косово", разкри Тачи, добавяйки, че ако това не се случи, "смятам, че срещата в Берлин няма да бъде полезна".

Тачи подчерта, че Сърбия има тенденция да се ориентира към Русия, но Косово иска да бъде част от НАТО и Европейския съюз възможно най-скоро.

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Критикува отново драстичните мита, наложени върху вноса на сръбски стоки