Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Белград "не може да признае Косово" като независима държава, освен ако сърбите не получат нещо в замяна от Прищина като част от по-голямо споразумение, информира Радио Свободна Европа.

Вучич направи коментара в интервю за италианската новинарска агенция ANSA преди официално посещение в Италия.

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Критикува отново драстичните мита, наложени върху вноса на сръбски стоки

Сръбската новинарска агенция "Бета" информира, че призивът на Вучич към Прищина да предостави нещо на Белград в замяна на признаване е бил премахнат от материала на ANSA, което накара водещи медии да изтеглят историите си, че сръбският лидер е намекнал, че има напредък към признаване на Косово за независима държава от Сърбия.

"Първо ние трябва да постигнем компромис. Не можем да признаем Косово без нещо да получим в замяна от другата страна. Ако няма компромисно споразумение за Косово, ще настъпи бедствие", обяви Вучич.

"Въпреки че всичко изглежда трудно и понякога невъзможно, ние сме решени да постигнем компромис. Сигурен съм, че можем да стигнем до решение с помощта на нашите европейски приятели и с подкрепата на Русия, Америка, Китай и други държави", подчерта той.

Белград и Прищина са под засилен натиск да постигнат споразумение, ако искат да продължат по пътя към еврочленство.

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

"Размяната на територии никога няма да се случи"

Вучич отхвърли медийна информация, че е провел тайни срещи с Хашим Тачи. Той описа и информация, че е изготвена чернова на окончателно споразумение между Белград и Прищина като "чиста лъжа". Сръбският лидер повтори, че Белград няма да продължи диалога с Прищина, докато косовските власти не отменят 100-процентовите мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.