За положителното развитие на Западните Балкани се обявиха днес германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон, съобщиха световните информационни агенции.

Те официално откриха днешната среща на върха с лидери от Западните Балкани на пресконференция, като подчертаха, че регионът е и техен приоритет.

Срещата ще се занимае основно с блокирания диалог между Косово и Сърбия.

Това е само неформална дискусия и не трябва да се очаква окончателно решение. Тя не може да замени нито преговорите за присъединяване, нито Берлинския процес, предупреди германският канцлер.

"Надяваме се на открит и искрен разговор", заяви тя.

Президентът Макрон заяви, че Франция иска да се върне към региона, от който донякъде се е оттеглил от 2000 г. насам.

Косово вижда САЩ като ключов фактор за разрешаването на конфликта със Сърбия

Косово вижда САЩ като ключов фактор за разрешаването на конфликта със Сърбия

Дали Сърбия мисли по същия начин?

Решаването на спора за името между Гърция и Северна Македония показва, че регионът може да продължи напред, каза той.

Френският президент изброи още няколко области, които ще бъдат обсъдени на срещата на високо равнище: икономическото и социално развитие на региона, неговата сигурност и борба срещу икономическата и финансовата престъпност.

Няма да решим въпроса за Косово, но се надяваме, че диалогът може да бъде възобновен и планираме да преминем през всяко възможно решение, заключи Макрон.

САЩ са ключов фактор за разрешаването на продължаващия конфликт между Косово и Сърбия. Това обяви президентът на Косово Хашим Тачи, изтъквайки неспособността на големите европейски страни да постигнат единна позиция по въпроса, съобщава "Ройтерс".

Бившата сръбска и предимно етническа албанска република Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след кървавата война там.

Снимка 420740

Източник: EPA/БГНЕС

Тачи е в Берлин, за да участва в срещата за Западните Балкани, но не очаква никакво чудо.

Тачи подчерта, че Сърбия има тенденция да се ориентира към Русия, но Косово иска да бъде част от НАТО и Европейския съюз възможно най-скоро.