Премиерът на Косово Рамуш Харадинай коментира, че митата за внос на сръбски стоки не са пречка за диалога между Косово и Сърбия и че липсата на готовност на Белград за взаимно признаване пречи на процеса., съобщава РТК.

"Митата никога не са пречка. Поискахме и рамково споразумение, което включва и свобода на движение. Тяхната липса на готовност за взаимно признаване е пречка, а не митата", обяснява той.

Запитан за предстоящата среща на върха в Париж, Харадинай допълва, че преди да се придвижи напред, трябва да е ясно какво съдържа възможно споразумение между Косово и Сърбия, поне неговата рамка.

"Ако диалогът продължи през есента, се нуждаем от рамково споразумение, за да знаем какъв диалог ще включва. Няма смисъл да се води диалог, без да се познават елементите. Не можем да обсъждаме границите със Сърбия, имаме международно споразумение", допълва Харадинай.

Вучич: Само с взаимни компромиси може да се реши косовският въпрос

Вучич: Само с взаимни компромиси може да се реши косовският въпрос

Прищина и Белград имат различни гледни точки за територията на Косово

Джон Ерат, заместник-старши директор на Съвета за национална сигурност за Европа, коментира пред "Гласът на Америка", че се очаква САЩ да играят по-голяма роля в процеса на диалог между Белград и Прищина, но не могат да го направят, докато митата за сръбския внос са все още в сила.

"Надявам се да бъде намерен начин. Важно е да се припомни, че въпреки че митата са настоящата пречка, те бяха въведени като отговор на кампанията срещу признаването на Косово, която Сърбия е започна в международни организации. Съветът на правителството на САЩ към Прищина е да отмени митата, за да може диалогът да започне. Много сме нясно за обстоятелствата и това трябва да се вземе под внимание", обяснява Ерат.

В същото време заместник-помощник-държавният секретар на САЩ Матю Палмър заяви вчера в Белград, след среща със сръбския президент Александър Вучич, че Косово трябва да отмени митата за внос на сръбски стоки, за да може диалогът между двете страни да се възобнови.

"Много е важно диалогът да се възобнови, защото той отваря европейския път за Косово и Сърбия. Виждаме, че митата са станали пречка в това отношение, затова искаме те да бъдат премахнати, така че двете страни да могат да се върнат към диалога", обяснява той.

Палмър допълва, че предстоящата среща в Париж ще бъде конструктивна и ще води Прищина и Белград към споразумение за нормализиране на отношенията. САЩ подкрепят европейските партньори в улесняването на диалога и подкрепя по-бързите преговори за разрешаване на въпроса между Косово и Сърбия.

Вучич: Агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. нямa оправдание

Вучич: Агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. нямa оправдание

Палмър: Разбира се, съжаляваме за хората ... трябва да се вдъхновят всички да гледат напред