Северноатлантическият съюз не е имал достатъчно основания да атакува Сърбия през 1999 г., няма основание за агресия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в Белград по време на пресконференция със заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Матю Палмър, съобщава ТАСС.

"Позицията на НАТО преди 20 години бе неоправдана, мисля, че нямаше достатъчна причина за агресия срещу Сърбия. Това уби много хора, унищожи нашата пътна, железопътна и икономическа инфраструктура като цяло, нашата политическа инфраструктура по отношение на отношението към западните страни от десетилетия", коментира Вучич.

Той допълва, че няма оправдание за това и мисли, че "сръбският народ е платил цена, която не заслужава, надявам се, че след 10 години хората, които извършиха това, ще разгледат въпроса не от геополитическа, а от гледната точка на справедливостта и правото на малък народ като сръбския, на съществуване и живот".

Вучич: Бомбардировките на НАТО бяха престъпление

Вучич: Бомбардировките на НАТО бяха престъпление

Вучич вече обяви, че Сърбия иска членство в ЕС, но не и в НАТО

Изявлението на сръбския лидер е направено след като Палмър, коментирайки събитията от 1999 г., призова сърбите да погледнат в бъдещето.

"Разбираме колко е чувствителен въпросът за интервенцията на НАТО в Косово за хората в Сърбия, разбира се, съжаляваме за хората, които са загубили живота си. Но това решение бе взето, НАТО взе това решение по причини, които абсолютно могат да бъдат обяснени. Вместо да се гледа назад, трябва да се вдъхновят всички да гледат напред", обяснява представителят на САЩ .

Сръбският президент е съгласен с необходимостта да се мисли за бъдещето

Сигурността на Балканите е много крехка, докладва американски генерал пред Сената

Сигурността на Балканите е много крехка, докладва американски генерал пред Сената

А регионът е от стратегическо значение и Русия подхранва неустойчивост

"Трябва да се съсредоточим върху бъдещето", коментира Вучич, отбелязвайки, че според него бъдещето на Сърбия предполага добри отношения със САЩ и той ще направи всичко, за да изгради добри отношения с тази страна.

"Трябва да можем да се разграничаваме в главите си, да можем да уважаваме своето минало и себе си, но най-вече да уважаваме бъдещето на нашите деца и да мислим за това", допълва той.

На 24 март, Сърбия отбеляза 20-годишнината от началото на военната операция на НАТО срещу Съюзна република Югославия. Бомбардировките започват без санкцията на Съвета за сигурност на ООН.

Основната причина за операция "Съюзни сили" (Allied Force) ръководството на НАТО определя, "предотвратяване на геноцид на албанското население в Косово".

Според уебсайта на НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, авиацията на страните от алианса осъществяват 38 хиляди бойни излитания, над 10 хиляди от тях са предназначени бомбардировки.

Москва: Напрежението с Косово е свързано със „санитарните кордони” на НАТО

Москва: Напрежението с Косово е свързано със „санитарните кордони” на НАТО

Подобни провокации са дело на тези, които желаят да превърнат Балканите в "санитарен кордон"