Русия и Сърбия обвиняват пронатовското и прозападното влияние за въоръжената акция на косовската полиция в доминираното от сърби Северно Косово, което предизвика покачване на напрежението в региона, информират АП и ТАСС.

Вчера косовската полиция започна полицейска акция, а Сърбия приведе въоръжените си сили в бойна готовност. Руски служител към ООН беше сред десетките арестувани от косовските власти.

 ООН в Косово призова за незабавно освобождаване на задържани служители

ООН в Косово призова за незабавно освобождаване на задържани служители

"Всяка вреда за персонала на ООН ще бъде посрещната с най-висока степен на дипломатически и международни правни мерки"

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира, че инцидентът е предизвикан от тези, които искат да създадат "санитарен кордон" между Русия и Балканите и тези, които искат да тласнат всички към НАТО.

"Що се отнася до събитията в Косовска Митровица, подобни провокации са дело на тези, които желаят да превърнат Балканите в "санитарен кордон" срещу Русия", обяви Лавров на пресконференция след разговори със словенския си колега Миро Церар.

Лавров предупреди, че целта е всички държави в региона да бъдат вкарани в НАТО.

Мисията на НАТО призовава за спокойствие в Косово

Мисията на НАТО призовава за спокойствие в Косово

КФОР наблюдава и координира с властите, но войските на НАТО не са в готовност

Видяхте, че всички ресурси бяха използвани за уреждане на спора с официалното име на Македония. Както виждаме сега, Сърбия е принуждавана да приеме независимостта на Косово и това ще открие пътя за присъединяване на още западнобалкански територии към НАТО. Всичко това е много тъжно. Обсъдихме ситуацията в този регион с моя колега днес. Ние виждаме, че Словения, въпреки че е член на НАТО и ЕС, не подкрепя идеята за "санитарни кордони", обясни Лавров позицията на Москва.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че водените от НАТО миротворци в Косово са "излъгали", след като обявиха, че предварително са информирали Белград за полицейската акция.