Въоръжените сили на Сърбия са в пълна бойна готовност заради ситуация в северната част на Косово и Метохия. Това съобщи във вторник националната телевизия на страната, цитирана от АП.

"Сърбия ще реагира сдържано, спокойно, но ще защити и запази народа си", коментира сръбския президент Александър Вучич по националната телевизия РТС, във връзка с Косово и Метохия.

Сръбският лидер съобщи, че специалните сили на Косово са нахлули в северната част на региона рано сутринта, с намерението да арестуват 26 сръбски полицаи и 15 цивилни под предлог, че тези хора са замесени в корупция. Според него, действието е насочено Косовска Митровица да остане без полицейска защита. При престрелка, двама сърби са леко ранени.

Сръбската държавна телевизия заяви, че специалната полиция на Косово "нахлу" в Северно Косово рано сутринта. Косовският премиер Рамуш Харадинай потвърди действието, като заяви в Туитер, че в Северно Косово се провежда "операция срещу контрабандата и организираната престъпност".

"Тази операция е срещу организираната престъпност и е насочена и към полицейски и митнически служители", допълва Харадинай и призовава за спокойствие.

Косовският премиер обясни и във Фейсбук, че продължаващите действие на полицията са в цялото Косово: "С разпореждането на прокурора, полицейска операция срещу лица, участващи в контрабанда, организирана престъпност и други престъпни действия в момента в цяла Косово. Някои от участниците в тези действия са митнически служители, полицейски служители, но също и обикновени граждани. Операцията започна успешно и в северните общини на Косово. Като министър-председател на страната, аз потвърждавам, че това е свързано с правоприлагането и нищо друго. Приканвам сърбите на север да запазят спокойствието и да спазват закона", пише Хардинай.

Харадинай иска Косово да има правомощия от ЕС и Сърбия по важните си въпроси

Харадинай иска Косово да има правомощия от ЕС и Сърбия по важните си въпроси

За момента е извоювал това право

Представителят на сръбското правителство, Марко Джурич заяви, че действията на косовската полиция са насочени към сплашване и експулсиране на сърби от Косово и представляват "не само заплаха за стабилността, но и най-пряката заплаха за мира".

"Ако това не спре веднага, няма съмнение как Сърбия ще реагира още през деня", предупреди Джурич.

Държавна телевизия заявява, че сръбският президент Александър Вучич е поставил под тревога сръбските войски, разположени близо до границата с Косово.

Сърбия загуби контрол над Косово след интервенция на НАТО през 1999 г. Сърбия не признава обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.

В понеделник Вучич предупреди за подновяване на сблъсъците в Косово, ако не бъде постигнато бързо договорено "компромисно" решение.

Миналата седмица сърбите, живеещи в Косово гласуваха за кметове. Изборите са в Северна Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан, като в Северно Косово участват основно сръбски партии - Сръбска листа, Демократическата партия и движение "Самоопределение".

Сръбският военен министър: Парадът е послание към нашите приятели и врагове

Сръбският военен министър: Парадът е послание към нашите приятели и врагове

Вулин предупреждава света: Не си играйте с огъня, не създавайте Велика Албания на сръбска земя

По данни на косовската медия РТК, операцията е започнала рано тази сутрин полицията търси и заподозрени, за които се смята, че са замесени в убийството на политическия лидер на косовските сърби Оливер Иванович и на косовския полицейски служител Енвер Зимбери.

Междувременно полицията е срещнала съпротива при извършване на операцията, в резултат на което двама полицейски служители са ранени, няма информация колко души са арестувани.

Прокурорът, работещ по случая обяснява, че сред арестуваните е и командирът на Косовската полиция в Зубин Поток. Той отказа да даде повече информация, тъй като операцията продължава.

Съобщава се, че местните сърби в Зубин Поток са поставили бариера, докато тази сутрин в северната част на страната се чували аларми, призоваващи жителите да се съберат.

Мисията на НАТО призовава за спокойствие в Косово

Мисията на НАТО призовава за спокойствие в Косово

КФОР наблюдава и координира с властите, но войските на НАТО не са в готовност

Според изялвение публикувано от косовската полиция, в което обяснява дейсвтията си: "Тази полицейска операция беше предшествана от няколкомесечно разследване на КПИ (Косовска полицейска инспекция), Косовска полиция и водено от Специалната прокуратура на Косово, което доведе до основателно подозрение, че няколко полицейски служители и граждани са участвали в или организиране на престъпно предприятие "във връзка с други престъпни деяния като "контрабанда на стоки", "злоупотреба със служебно положение", "подкуп", "забранена търговия" и т.н.", се казва в изявлението.

Допълва се, че въпреки въоръжената съпротива в северната част на Митровица, полицейската операция продължава. "Косовската полиция, в сътрудничество със съдебните органи, полицейския инспекторат, остава ангажирана с изпълнението на своите законови задачи и отговорности с цел поддържане на обществения ред и спокойствие, предотвратяване на незаконни действия".

 ООН в Косово призова за незабавно освобождаване на задържани служители

ООН в Косово призова за незабавно освобождаване на задържани служители

"Всяка вреда за персонала на ООН ще бъде посрещната с най-висока степен на дипломатически и международни правни мерки"

Миналата година, сръбската армия също бе в пълна бойна готовност във връзка със ситуацията в Косово, след като косовски спецсили влязоха в Центъра за екология и развитие в Зубин Поток и завзеха резервоара и водноелектрическата централа "Газивод".

В Белград започна срещата на Сръбския съвет за сигурност, според Танюг, извънредното заседание е свикано от президента Вучич. Той е уведомил Европейския съюз, че ще предприеме мерки, за да отговори на ситуацията, ако специалните сили на Косово, които нахлуват в северната част на Косово, не напуснат населените от сърби райони.

В същото време, Международните сили за Косово под командването на Северноатлантическия съюз - КФОР заявява, че специалните сили на Косово провеждат редовна полицейска операция по заповед за прокуратурата. Така КФОР не възнамерява да се намесва в ситуацията.

Полиция на Косово е задържала руски гражданин, сътрудник в мисията на ООН, съобщава ТАСС, цитирайки Вучич. Той е член на Мисията на ООН за временно управление в Косово (UNMIK).  "Сред задържаните е и руският гражданин Михаил Краснощенков, служител на мисията на UNMIK. За това сме уведомили съответните руски власти", допълва Вучич.

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Вучич: Убийте ме, но няма да призная Косово, всички са полудели