Военно-полицейският парад на Сърбия "Защита на свободата" е ясно послание към приятели и врагове и всички да го тълкуват, както смятат, че се вписват, коментира военният министър на Сърбия Александър Вулин, цитиран от b92.

Помолен да коментира твърдението на някои западни медии, че Сърбия участва в "дрънкане на оръжия" във време на нестабилност в Косово и Метохия, министърът обяснява, че Прищина прави това, като не е изпълнила дори основните задължения, които е приела съгласно споразумението от Брюксел.

Сърбия се оплака от недоволството на Запада заради отношенията ѝ с Русия

Сърбия се оплака от недоволството на Запада заради отношенията ѝ с Русия

Белград "вече е свикнал"

"Нестабилността не е нещо, което устройва Сърбия. Президентът Александър Вучич е единственият сериозен държавник в целия регион, чиято политика е мир. Не съм сигурен, че всеки път има събеседници за тази политика на мир и не съм сигурен, че подхождат сериозно към неговото предложение за мир и помирение в целия регион", допълва Вулин.

Според него, парадът в Ниш трябва да напомни, че Сърбия е победител в борбата срещу нацизма и фашизма и че е запазила своята свобода и може да я защитава.

Помолен да коментира реакцията на американския посланик в Белград за участието на пенсиониран генерал от бившата югославска армия Владимир Лазаревич (признат за виновен от трибуналът в Хага), в шествие на безсмъртния полк на 9 май, Вулин добавя, че би било по-добре за Кайл Скот да не говори за това, тъй като той никога не е осъждал престъпленията, извършени срещу сърбите.

Сърбия провежда военен парад на фона на напрежение с Косово

Сърбия провежда военен парад на фона на напрежение с Косово

Парадът в Ниш включва 4000 войници, 300 машини и 40 въздухоплавателни средства

"Никой не казва нищо за доказани военнопрестъпници, които управляват Косово и Метохия, за създаването на Велика Албания, но трябва ли да забраните на сръбския народ правото да си спомня", коментира Вулин.

Според него, Вучич не е президент, който ще се извинява или който ще изостави военните, които защитават тази страна, или ще ги екстрадира на когото и да било.

"Денят на победата е белязан от тези, които се бориха срещу фашизма. Да се бориш срещу АОК (" Армията за освобождение на Косово ") е борба срещу тероризма, това е да се води борба срещу фашизма и не виждам причина, поради която генерал Лазаревич и всички, които се борят срещу фашизма, които идеологически се противопоставят на фашизма, не би трябвало да са на улицата в този ден", подчертава военният министър.

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

Косово не дава и дума да се обели за размяна на територии със Сърбия

"Размяната на територии никога няма да се случи"

Той добави, че изявлението на американския посланик Скот - описващо участието на генерала като "позорно" - показва, че не го е грижа за страната, в която работи, където представлява политиката на голяма сила. "Да произнесем думата "позор" за Ниш, а не да осъдиш бомбардировките на НАТО, а не да осъдиш пилотите, които убиха 26-годишната Лиляна Спасич, тригодишната Милица Ракич, Боян Тосович ...", коментира Вулин, споменавайки някои от жертвите на войната с НАТО през 1999 г.

Що се отнася до съветника на Рамуш Харадинай, който пише, че генерал Владимир Лазаревич е начело на военния парад в Ниш ден след Безсмъртния полк, това твърдение не е направено по погрешка.

"Ветераните са водени от генерал Зарко Лазаревич по време на "Защита на свободата". На тях им се явява Владимир Лазаревич. Не е грешка, те лъжат точно както лъжат за масови изнасилвания и геноцид", допълва Вулин.

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Вучич: Убийте ме, но няма да призная Косово, всички са полудели

"Не си играйте с огъня", така Вулин описва експанзионистките амбиции на Албания, застрашаващи мира и стабилността на Балканите, коментира той пред ТАСС.

"Основна заплаха за Балканите в момента е създаването на Велика Албания и нейният опит да се укрепи на териториите на други държави, като се започне с Черна гора, Северна Македония, територията на Косово и Метохия и част от Централна Сърбия. Единствената страна, която се противопоставя на това, е Сърбия", коментира сръбският военен министър.

Според Вулин, след присъединяването на Северна Македония към НАТО, всички албанци ще живеят в единна политическа зона за сигурност, но албанският премиер изразява желание да "изтрие границите между тези държави, в които живеят албанци".

"Те живеят в четири страни и това е тревожно", допълва той. "Освен това Европейският съюз и НАТО си затварят очите за създаването на Велика Албания."

А на Балканите всичко е спокойно

А на Балканите всичко е спокойно

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - САЩ - Русия

"Ако някой иска да реши албанския национален въпрос на Балканите, те трябва да изгладят и сръбския национален въпрос. Не можем да дадем на албанците нещо, без да даваме същото на сърбите. Ето защо използвам възможността да предупредя целия свят: не играйте с огън! Не създавайте Велика Албания на сръбска земя."

Велика Албания е паналбанска идея за обединение на всички територии, където живеят или са живели албанци.

В този случай албанците ще се стремят да получат част от територията на Гърция, половината от Македония, цялото Косово и някои територии от Южна Сърбия, както и половината от Черна гора

Велика Албания - бъдещата нова държава на Балканите?

Велика Албания - бъдещата нова държава на Балканите?

Албанският премиер, изглежда, е стратегът на реализацията на албанската мечта