Западът оказва натиск върху Белград заради развитието на отношенията с Русия и други страни. Това се оплака външният министър на Сърбия Ивица Дачич в интервю за руската държавна телевизия RT.

Дачич отбеляза, че Белград "вече е свикнал", че е подлаган на натиск отвън.

Сърбия може да се откаже от ЕС и да се обърне към Русия

Сърбия може да се откаже от ЕС и да се обърне към Русия

Има други съюзници и други държави, които желаят равноправно сътрудничество

"Ние сме устойчиви на натиск. Западът има възражения по всеки въпрос. Въведохме безвизов режим с Китай - Западът беше против. Въведохме такъв с Индия и Индонезия - Западът е против. С Русия - отново против. Подписваме споразумение за свободна търговия с Евразийския икономически съюз - също е недоволен. При това не му допада само в ситуации, когато отношенията устройват Сърбия. Когато с Китай дружат Хърватия, Унгария, Германия, Западът не възразява", коментира той.

Сръбският първи дипломат добави, че по отношение на страната му се прилагат двойни стандарти.

За разлика от Запада Китай не притиска Сърбия, обяви Вучич в Пекин

За разлика от Запада Китай не притиска Сърбия, обяви Вучич в Пекин

Когато говорим за великите сили от Запада, винаги срещате някакъв натиск

"Германия и северноевропейските страни могат да използват газ, идващ по "Северен поток", но сърбите не трябва да купуват руски газ - той има само негативно влияние върху тях! Тоест на германците и другите не влияе! Двойни стандарти. Но ние постоянно се сблъскваме с тях", оплака се Дачич.

Дачич посочил още, че Сърбия вече е започнала да полага 400 км от газопровода "Турски поток" и изразил надежда, че "в България всичко ще бъде наред и няма да има пречки". Според министъра руският газопровод е основната причина за политически натиск върху Белград, но "никой друг не предлага газ на Сърбия".