Командващият на европейското командване на САЩ генерал Къртис М. Скапароти заяви пред Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ, че ситуацията със сигурността на Балканите е много крехка и че регионът е основната цел на руското влияние.

Скапароти заявява, че Балканският регион е от стратегическо значение и също така обяснява нуждата от диалога между Косово и Сърбия.

Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение от НАТО

Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение от НАТО

Въпреки опитите на Прищина нейната армия да оперира в цялата територия

"Очакват се преговорите между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията и постигане на трайно решение, което е приложимо за двете страни. Русия подхранва регионалната неустойчивост в усилията си да попречи на балканските страни да постигнат напредък по отношение на евроатлантическата им интеграция", допълва Скапароти.

Той подчертава, че Русия се противопоставя на независимостта на Косово и че нейната политическа, военна и икономическа помощ за Сърбия е насочена към запазване на влиянието й в страната.

"Силите на НАТО в Косово (КФОР), които включват 3500 войници от членове на НАТО и други държави, играят важна роля за поддържането на сигурността и стабилността в този регион", допълва Скапароти.

Ген. Скапароти иска повече американски войски в Европа

Ген. Скапароти иска повече американски войски в Европа

EUCOM също препоръчва допълнителни инвестиции