Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение от НАТО. Това припомни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Gazeta Express. 

Той направи изявлението по време на срещата на военните министри от Пакта в Брюксел. 

Генсекът настоя споразумението от 2013 година да се спазва и изрази увереност, че повечето държави споделят неговата позиция. 

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви пред медиите в Прищина, че Косово е предложило на НАТО нов протокол за функционирането на армията в цялата страна. Харадинай настоя, че косовската армия е упълномощена от косовския парламент да управлява над цялата територия.

Русия "скочи" на Запада заради за създаването на косовската армия

Русия "скочи" на Запада заради за създаването на косовската армия

Това драстично увеличавало ескалацията на напрежение на Балканите

Припомняме, че създаването на косовска армия бе посрещнато от Сърбия като предизвикателство, въпреки уверенията на Прищина, че това не е заплаха. 

Русия счита такава армия опасна за целия регион. 

Припомняме, че отношенията между Косово и Сърбия са обтегнати отново и след решението на Прищина да наложи 100 процента мито върху вноса за сръбски и босненски стоки, докато Белград не признае суверенитета му и не спре да му пречи да се присъедини към международни организации като НАТО и ЕС. Косово се отцепи от Сърбия през 2008 г., но Сърбия все още не е признала неговата независимост.

Въпреки опитите за диалог, страните признават, че до споразумение ще се стигне трудно.