Обединеното кралство и други западни страни пренебрегват опасността, която формирането на армията в самопровъзгласеното Косово създава за сръбското население на територията. Това се посочва в изявление на руското посолство в Лондон, предаде ТАСС.

Това драстично увеличава ескалацията на напрежение на Балканите. Изненадващо е, че западните представители упорито пренебрегват този очевиден факт, споменат например в последния полугодишен доклад на ръководителя на мисията на ОССЕ в Прищина, посочва още посолството.

Косово нападна Сърбия, че не признава границите ѝ, което застрашава мира

Косово нападна Сърбия, че не признава границите ѝ, което застрашава мира

Не стихва напрежението между двете балкански държави

Усилията на ЕС за посредничество се провалиха. Вместо да се придържат към доброволно поетите ангажименти за нормализиране на ситуацията в региона, те всъщност си затварят очите за груби нарушения на международното право", пише още в позицията.

"Както отбелязахме по-рано, решението на Прищина да трансформира косовските сили за сигурност в пълноправни въоръжени сили представлява грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която позволява само многонационални контингенти под международен контрол да присъстват на тази територия. Решението противоречи и на "конституцията" на Косово ", отбеляза руското посолство.

Косово твърди, че създаването на армия не е предизвикателство към Сърбия.

Припомняме, че отношенията между Косово и Сърбия са обтегнати отново и след решението на Прищина да наложи 100 процента мито върху вноса за сръбски и босненски стоки, докато Белград не признае суверенитета му и не спре да му пречи да се присъедини към международни организации като НАТО и ЕС. Косово се отцепи от Сърбия през 2008 г., но Сърбия все още не е признала неговата независимост.

Въпреки опитите за диалог, страните признават, че до споразумение ще се стигне трудно.