Правителството на Косово предупреди, че вчерашни коментари на президента на Сърбия, непризнаващи неговите граници, застрашават мира и сигурността, съобщава "Асошиейтед прес".

В изявлението на правителството в Прищина се посочва, че думите на сръбския президент Александър Вучич от вчера, които не признавали международно признатите граници на Косово, "са неприемливи и представляват сериозна заплаха за териториалната цялост и суверенитета на Косово".

Добавя се, че те "застрашават мира, стабилността и сигурността в Косово, в региона и в по-широк мащаб".

Вучич не очаква скорошно решение за Косово

Вучич не очаква скорошно решение за Косово

Той обвини албанците, че не са склонни на компромиси

Отношенията между Косово и Сърбия са обтегнати след решението на Прищина да наложи 100 процента мито върху вноса за сръбски и босненски стоки, докато Белград не признае суверенитета му и не спре да му пречи да се присъедини към международни организации като НАТО и ЕС. Косово се отцепи от Сърбия през 2008 г., но Сърбия все още не е признала неговата независимост.

Поддържаният от Европейския съюз диалог между двете страни, който започна през 2011 г., беше прекратен, като Белград заяви, че няма да взима участие, докато митата не бъдат отменени.

В съвместна статия американските посланици в Белград и Прищина - Кайл Скот и Филип С. Коснет - изтъкват, че "дългосрочната стабилност и просперитет за Косово и Сърбия зависят от завръщането към диалога под шапката на ЕС".

Косово удари Сърбия с още мита

Косово удари Сърбия с още мита

С мярката Косово засяга продукти на Coca Cola, Nestle и Rauch

Те призоваха "Косово да отмени митата, за да може Сърбия да отговори конструктивно, с което да бъде сложен край на провокациите от двете страни".

Те заявиха, че ако тези действия бъдат предприети, "ние сме оптимисти, че можете да постигнете историческо споразумение за нормализиране през 2019 г."

Посланиците предупредиха, че "ако двете страни не успеят да се възползват от тази възможност, рискувате да загубите най-добрата възможност в рамките на едно поколение".