Само компромис може да доведе до решение на косовския въпрос. Двете страни трябва да отстъпят.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич по време на конференцията GLOBSEC в Братислава, предаде "Танюг".

Вучич каза, че Прищина и Белград имат различни гледни точки за територията на Косово.

Западът призова Вучич към сдържаност

Западът призова Вучич към сдържаност

Вучич заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово

Властите в Прищина и албанското население в Косово смятат, че Косово принадлежи на тях и че е независима държава, докато според сръбската конституция Косово е сръбска територия, каза Вучич.

Ако ме питате какви са възможностите ни за решение, аз съм доста песимистичен, но това не означава, че няма да направя всичко по силите си, както всички останали, за да запазим мира и стабилността си и да се опитаме да намерим потенциални решения едновременно - каза той.

Решението трябва да бъде такова, че двете страни да се отдръпнат малко назад; не може да се окаже, че сърбите трябва да признават безусловно независимостта - това няма да се случи, подчерта той.

Припомняме, че по-рано Вучич заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово. Той прави този коментар, докато се обръща към международните фактори. "Можете да ме убиете, но това няма да се случи", коментира Вучич.

Прищина наложи драстични мита върху вноса на сръбски стоки, като преди тоа създаде официално и косовска армия, с което обтегна отново отношенията с Белград. 

Армията на Сърбия е в пълна бойна готовност заради Косово и Метохия
Обновена

Армията на Сърбия е в пълна бойна готовност заради Косово и Метохия

Специалната полиция на Косово "нахлу" в Северно Косово, Рамуш Харадинай потвърди

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че признаването на Косово от Сърбия би било първата стъпка към помирение и отмяна на митата.

И двете държави обявиха, че евроинтеграцията е сред основните им приоритети.