Президентът на Сърбия Александър Вучич бе призован към сдържаност от западните посланици, предаде b92.

Към това изявление се присъединиха дипломатите на ЕС, Великобритания, Франция, Италия и Германия.

Вучич заяви, че Сърбия е в тежко положение без никаква вина и че не разбира нито въвеждането на данъци, нито приемането от Косово на нови резолюции срещу Сърбия и сръбския народ.

Припомняме, че по-рано Вучич заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово. Той прави този коментар, докато се обръща към международните фактори. "Можете да ме убиете, но това няма да се случи", коментира Вучич.

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Харадинай вижда Косово като стожер срещу руското влияние в региона

Вучич: Убийте ме, но няма да призная Косово, всички са полудели

"Казвам на англичаните и германците, че няма да го направя. Ударете ме, но няма да го направя. Може да съм президент в продължение на 15 години, но Вучич не признава Косово." Той допълва, че причината, поради която не може да се намери решение за Косово е, че "всички са полудели".

"Видяхме силата на великите сили. Надявам се, че в някакъв момент ще имам време да напиша книга за това как работи натискът ... Не успях, защото всички го играеха глупави. Отговорът на Германия беше отрицателен от самото начало. Нищо не се случва на дипломатическата сцена и това е най-лошото за Сърбия", обяснява Вучич, цитиран от b92.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че признаването на Косово от Сърбия би било първата стъпка към помирение и отмяна на митата.

Косово остава ангажирано с евроатлантическия си път и ще направи невъзможни руското влияние и интереси в региона.