Министър-председателят на Косово Агим Чеку призова сръбското малцинство, населяващо територията около провинцията, да признае плана на ООН.

Сърбите „са добре дошли в нашата общност, те са добре дошли, за да изградим заедно бъдещето. Аз ги призовавам да признаят независимостта, да признаят предложението на Ахтисаари и да се съгласят да изградим заедно бъдещето на Косово", обяви Агим Чеку, цитиран от АП.  

Припомняме, че планът предвижда формиране на независимо Косово с широка автономия за сръбското малцинство, като мисията на ООН да бъде заменена от мисия на ЕС.

Докладът на Марти Ахтисаари, който посредничи при дългогодишните преговори между етническите албанци и сърбите, бе представен вчера на Съвета за сигурност на ООН.

Именно Съветът трябва да обяви окончателното решение за бъдещия статут на провинцията.

В своя доклад Ахтисаари съобщава, че той е „стигнал до заключението, че единственото възможно решение за Косово е независимост, за която ще се следи от международната общност.".

За първи път в официален документ пратеникът Ахтисаари бе категоричен в позицията си за независимостта на сръбската провинция.

Неговото изявление бе посрещнато с одобрението на етническите албанци в Косово, които са около 90% от 2-милионното население на провинцията и настояват за независимост повече от две десетилетия.

От своя страна Сърбия рязко се противопоставя на плана за независимост на Косово.