В Народното събрание реално има мнозинство, което би подкрепило позиция в защита на българския интерес по отношение на новото споразумение за еврозоната.

Това заяви пред Би Ти Ви експремиерът и лидер на Демократи за силна България  Иван Костов.

„Всички са достатъчно притеснени от случващото се и с еврото, и с дълговата криза, и  от глобалната рецесия на световната икономика, така че са склонни да изработят бързо  и добро национално съгласие около една програма, която българската делегация да има пред себе си, когато преговаря за този пакт." - коментира лидерът на ДСБ.

По думите му, ако това стане, България ще бъде в силна позиция.

Той посочи, че ако не се реши дълговият проблем на държави като Гърция и еврото не се стабилизира, това може да засегне и българския лев.

„В борд сме - българският лев е вързан за еврото и трябва да бъде защитено еврото, за  да няма риск за лева." - поясни експремиерът.

Той  напомни, че 25-30 процента от банковата ни сфера е в гръцки банки.

„БНБ трябва да е готова да защити банковата ни система, но трябва да има и ресурс да я  защити - налични пари." - коментира Костов.  
Той поясни, че ако има свободни ресурси, те трябва да бъдат насочени към осигуряването на защита на българската банкова система.

Иван Костов посочи, че липсата на реформи продължава да бъде проблем за страната.
По думите му, преди 10-11 години броят на административните  служители е бил по-малък, отколкото сега, при условие, че към сегашния момент населението е с около 700-800 хиляди души по-малко. 
Аналогично е положението в нереформираната образователна система, където съотношението в броя на средните и  висшите училища, позволяващо всеки завършил средно образование да стане студент, но без да придобива квалификация, с която да е конкурентноспособен в Европа.

Лидерът на ДСБ посочи, че не възможно да се получи качествено образование в училища с малко деца, където се учи „по взаимоучителния метод - четвъртокласниците помагат на първокласниците, тъй като са в един клас".

Костов определи като най-сериозни проблемите, свързани с вътрешния ред и сигурността, и неработещата съдебна система.

Като най-значимо позитивно събитие за България през изминаващата 2011 г. експремиерът определи излизането на България от проекта „Бургас Александруполис", с което беше защитено южното ни Черноморие.  
По думите му, сред световните събития най-голям интерес у него  е предизвикало  събуждането на руския гняв от авторитарния режим на Путин.