Зелена вълна заля Франция на местните избори в неделя, поемайки контрол над големи градове като Страсбург, Лион и Марсилия за първи път, докато президентът Еманюел Макрон преживя много тежка нощ.

Центристката партия на Макрон "Република, напред!", основана преди по-малко от пет години, не успя да победи кандидатите на традиционните партии, които изиграха важна роля в борбата с коронавируса на местно ниво.

Разгром за Макрон на местния вот във Франция

Разгром за Макрон на местния вот във Франция

Поражение за партията му в столицата и други важни градове

Голямата победа на Зелените също повдига въпроси около плановете на Макрон за прокарване на реформи в областта на екологията и социалната сфера. Зелените се представят като единствената партия, която може сериозно да се занимава с околната среда.

"Политико" представя пет ключови факта от проведения в неделя втори тур на местните избори във Франция, около три месеца след първия тур вследствие на коронавируса:

1.Големите градове отидоха при Зелените

Зелените преживяха най-добрата изборна нощ, изниквайки като новото препятствие във френската политика. Те завоюваха някои от най-големите градове във Франция, прекъсвайки дългогодишна традиция да се контролират само от социалистите и консерваторите. Сред тези градове са Лион, който беше управляван от десетилетия от Жерар Колом, бивш вътрешен министър в правителството на Макрон, и Марсилия, който беше в ръцете на консерваторите. Зелените също се доказаха като решаващ съюзник на кандидатите на социалистите в няколко важни града. Те преди всичко помогнаха на кмета на Париж Ан Идалго да бъде преизбрана с почти 50% от гласовете.

Въпреки това все още е твърде рано да се каже дали победите на Зелените ще окажат влияние и на национално ниво.

2.Още проблеми за Макрон

Партия "Република, напред!" не успя да пусне локални корени след сформирането й. На много места съюзът с други партии се провали. Най-голямата победа на Макрон на вота вчера само доведе до още едно голямо главоболие. Премиерът Едуар Филип е преизбран за кмет на северния град Хавър с 59%. Силното доверие към Филип усложнява сметките на Макрон дали да смени министър-председателя като част от рестарт на правителството. Филип също се радва на най-високия си рейтинг на национално ниво от юли 2017 г., според сондажа на Harris-Interactive. Проучване на Ipsos сочи, че има силна подкрепя за рокади в правителството, но Филип да остане премиер. 43% искат Филип да продължи да управлява правителството, докато 33% желаят да си ходи. 24% не искат никакви промени.

Макрон телефонира на Филип, за да го поздрави за "красивата победа", според представител на Елисейския дворец.

3.Проблемна избирателна активност

Макрон внимателно следеше колко французи ще отидат да гласуват, тъй като е показател за успешни избори. Избирателната активност обаче се оказа на исторически ниско ниво от 41%. Множество фактори обезкуражиха френските избиратели - пандемията от коронавирус, необичайната дупка от три месеца между първия и втория тур и хубавото метеорологично време.

Представител на Елисейския дворец коментира, че Макрон е изразил "загриженост заради ниската избирателна активност".

През последните години Франция регистрира ниска избирателната активност, но рекордното дъно в неделя подчертава демократичната криза, пред която страната е изправена, а също така широкото обществено недоволство от действията на политиците.

4."Кралица Ан" управлява Париж

Кметът на Париж Ан Идалго е преизбрана с повече от 48% от гласовете и с 15 на сто пред консервативната Рашида Дати. Анес Бюзен, бившият здравен министър на Макрон, остана назад. Кандидатът на социалистите спечели изборите за кмет на Париж с помощта на Зелените. В началото на речта след победата си Идалго благодари на кандидата на Зелените Давид Белиар.

Победата на Идалго и лошото представяне на Бюзен граничи с унижение за "Република, напред!". Макрон спечели Париж и на двата тура на президентските избори през 2017 г., но кампанията на местния вот беше помрачена от скандала около първоначалния кандидат Бенжамен Гриво. Френски медии съобщават, че Бюзен дори не е успяла да осигури място в столичния съвет.

Идалго обеща да работи за прокарване на още зелени политики в столицата и призова опонентите си да работят заедно въпреки различията.

5.Объркана нощ за десните

Консервативната партия "Републиканците" задържа много градове, което е признак, че партията стъпва на краката си след слабия резултат на изборите за Европейски парламент миналата година. Но в същото време изгуби по-големи градове, в които управлява от десетилетия, такива като Марсилия и Бордо.

Крайнодясната "Национален сбор" спечели Перпинян. Това е най-големият град, покоряван от партията от 90-те г. на миналия век. Но в същото време партията не постигна целта си да спечели по-малки градове в Северна и Югоизточна Франция.