Потребители в социалните мрежи в Китай и Южна Корея влязоха в нов спор. Този път за произхода на кимчи - пикантна туршия, която е призната от много хора като част от корейската кухня, пише "Гардиън".

Но Китай твърди, че кимчето е китайско. Китайският вестник "Глобал таймс" предизвика напрежение със Сеул, след като обяви, че са получили удостоверение от Международната организация по стандартизация и по-конкретно "международен стандарт за кимчи индустрията, водена от Китай".

Самото споменаване на думата "кимчи" предизвика гневни обвинения сред южнокорейците, че Китай се опитва да си присвои кимчето, когато всъщност удостоверението покрива само pao cai - ферментирали зеленчуци, които често са откривани в съчуанската кухня.

"Пълен абсурд, каква кражба на нашата култура", оплака се южнокореец в популярния уеб портал Naver.

Някои южнокорейски медии съобщиха, че действията на Китай са подобни на "опит за световна доминация".

Спорът за корейската туршия е още един онлайн сблъсък между Китай и Южна Корея.

Дори и Министерството на земеделието на Южна Корея трябваше да се намеси в културния сблъсък. В съобщение от ведомството обявиха, че одобреният сертификат ISO "няма нищо общо с кимчи". Министерството пояснява, че е неуместно да се съобщава, че pao cai получава ISO без да се направи разлика между кимчи и pao cai от Съчуан.

Китайски интернет потребители смятат, че е тяхно право да обявят, че кимчето е китайско, тъй като много от консумираната корейска туршия в Южна Корея, където хората консумират около 2 милиона тона на година, идва от Китай.

ООН изглежда е съгласна, че кимчето е южнокорейско. ЮНЕСКО добави kimjang - традицицията по приготвяне и съхранение на кимчи - към опазване на световното културно наследство през 2013 г. Тогава от организацията обявиха, че това е важна част от корейската кухня.