Шведският крал Карл XVI Густав и кралица Силвия са дали положителен резултат за коронавирус, се казва в изявление на двореца от вторник. Новината идва на фона на нарастващия брой заразявания в Швеция, причинени от новия вариант Омикрон на коронавируса, информира Ройтерс.

"Кралят и кралицата, които са напълно ваксинирани с три дози, имат леки симптоми и се чувстват добре предвид обстоятелствата", посочва официалното съобщение.

Дворецът заяви, че 75-годишният крал и 78-годишната кралица са се самоизолирали и че се работи по проследяване на лицата, с които са били в контакт.

Карл Густав, чиято роля е предимно церемониална, става крал на Швеция на 27-годишна възраст през 1973 г. и е най-дълго служилият монарх в страната. Престолонаследницата Виктория, неговата най-голяма дъщеря, се разболя от вируса през март миналата година, както и съпругът ѝ принц Даниел. И двамата бяха само с леки симптоми и се възстановиха бързо.

Швеция отчете дневен Covid рекорд на 30 декември, регистрирайки 11 507 нови случая. През четиридневния период от петък до понеделник в страната е имало 42 969 нови случая и 20 смъртни случая, сочат данните на Агенцията за обществено здраве.

Вариантът Омикрон се разпространява бързо, особено в градските райони. Учените смятат, че сега той е причина за 50% или повече от заразяванията в райони като столицата Стокхолм.

Швеция затяга Covid мерките заради Омикрон

Швеция затяга Covid мерките заради Омикрон

Дания отчете рекордни над 13 000 новозаразени за ден