Кралят на Нидерландия Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд осъди в сряда атаката срещу разследващия криминален журналист Петер де Врийс като атака срещу демокрацията, която го шокира дълбоко, съобщава "Ройтерс".

Де Врийс, най-известният репортер в Холандия и носител на международна награда "Еми" за работата си по разследването на изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г., бе прострелян на улица в Амстердам във вторник вечерта.

Той е откаран в болница, където се бори за живота си, каза кметът на Амстердам Фемке Халсема.

"Това е атака срещу журналистиката, крайъгълен камък на нашата правова държава", коментира Вилем-Александър пред репортери по време на държавно посещение в Берлин. "Атака срещу нашия конституционен ред."

Холандската кралска фамилия обикновено не коментира отделни инциденти, така че забележките на краля бяха знак за това, колко де Врийс е изключително популярна фигура и име, което се появява по телевизията от десетилетия.

Майката на Натали Холоуей, Бет, която е работила в тясно сътрудничество с Де Врийс по разследването на изчезването на дъщеря й, каза на холандския телевизионен канал SBS, че е "съкрушена" от новината за нападението. "Отчаяно се опитвам да се свържа с неговото семейство", каза тя. "Аз съм шокиран." 

Атаката срещу Де Врийс също предизвика възмущение в цяла Европа.

"Това е престъпление срещу журналистиката и атака срещу нашите ценности, демокрация и върховенство на закона", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Ще продължим безмилостно да защитаваме свободата на пресата."

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че медиите са гръбнакът на демокрацията. "Атаките срещу журналисти са атаки срещу всички нас", каза той.

Полицията съобщи, че трима заподозрени са задържани в часовете след нападението, включително вероятният стрелец, но не даде повече подробности.

Простреляният в Нидерландия журналист е в критично състояние

Простреляният в Нидерландия журналист е в критично състояние

Задържани са трима заподозрени за нападението