Без изненада крайнодесните политици в Европа не са впечатлени от постигнатата от евролидерите сделка, съобщават "Гардиън" и "Политико".

Марин льо Пен, лидер на "Национален сбор", атакува френския президент Еманюел Макрон, че се е подписал под най-лошото споразумение за Франция в историята на ЕС.

"За да защити егото си, той пожертва нашето бъдеще и нашата независимост: европейски данъци, изоставяне на нашето земеделие, колосален финансов ангажимент на страната", оплака се тя.

Холандският политик Герт Вилдерс нарече плана "390 милиарда евро подарък за Южна Европа". "Лудост! Хвърляме милиарди, които трябва да похарчим в нашата собствена държава", написа той в "Туитър".

Евродепутатът Джесика Стегруд от крайнодясната опозиционна партия "Шведски демократи" написа в "Туитър": "Пакетът спаси еврозоната в краткосрочен план, прехвърли повече власт на Брюксел, вкара шведските данъкоплатци в дълг и не направи нищо за конкурентоспособността или дългосрочен растеж. Поздравления".

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.