Крайнодясната испанска партия "Вокс" ще подкрепи ново регионално правителство на Андалусия, ако бъдат изпълнени исканията й, включително експулсиране на 52 000 "нелегални имигранти" и отмяна на закони за домашното насилие и равенство на половете, пише "Гардиън".

"Вокс" за първи път спечели места в местния парламент след изборите в Андалусия през декември.

Партията също призовава автономните регионални правителства в Испания да се откажат от отговорностите си в сферата на образованието, здравеопазването и обществения ред, дадени след края на диктатурата на Франко.

Крайнодясната партия обяви, че ще подкрепи коалиция между консервативната Народна партия и центристката партия "Граждани", която може да сложи край на 36-годишно управление на социалистите в южния испански регион, но само ако изпълнят 19-те искания на "Вокс".

"Ние сме тук, за да допринесем. Нашите 19 предложения са много разумни и заради това жителите на Андалусия гласуваха за нас", коментира говорител на партията след среща с Народната партия.

Въпреки че консервативната партия отхвърли исканията като "неприемлив абсурд", партията отбеляза, че по план в сряда ще проведат среща с представители на "Вокс".

Крайнодясната партия е сформирана от бивши членове на Народната партия преди пет години. "Вокс" спечели 12 места или 11% от гласовете на вота през декември. Така тя се превърна в първата крайнодясна партия с парламентарно представителство, откакто Испания се върна към демокрация след смъртта на Франко.

Сред 19-те предложения са и закони за "защита" на бикоборството, фламенкото и Страстната седмица.

Лидер на партия "Вокс" е Сантяго Абаскал.