Основният „позитивен” резултат от руската операция в Сирия е, че терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) и „Фронтът ал Нусра” не са в Дамаск. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Руските военновъздушни удари срещу радикалните ислямисти в Сирия през последната година помогнаха да няма терористи от ДАЕШ, „Ал Кайда” и „Фронтът ал Нусра” в Дамаск, изтъкна той.

Той подчерта все пак, че оценката за успеха на продължаващата операция е задача на военните експерти.

На въпрос дали руското ръководство е предвиждало операцията в Сирия да продължи повече от година, Песков отговори, че не е била изготвена времева рамка след първото решение за изпращане на сили в Сирия.

В същото време основната цел беше да се обяви подкрепа за сирийците и сирийската армия в борбата срещу тероризма, които в началото на нашета операция бяха окупирали по-голямата част от страната, изтъкна той.

Говорителят на Кремъл коментира и последната информация на Сирийския център за наблюдение на човешките права, че през тази една година при руските въздушни удари са убити 3 800 цивилни.

Не разглеждаме като достоверна информацията на организация, базирана във Великобритания, за това, което се случва в Сирия”, каза Песков.

За година 9 300 души убити при руски въздушни удари в Сирия

За година 9 300 души убити при руски въздушни удари в Сирия

Сред убитите са 5 500 терористи от ДАЕШ