Кремъл атакува чуждестранни правителства, организации и медии заради опит да опорочат предстоящи избори и да опетнят репутацията на руския президент Владимир Путин, съобщава „Франс прес”.

Някои обществени организации, неправителствени организации, служби за сигурност на чуждестранни държави и определени медии се присъединиха към изборна кампания в нашата страна преди да е започнала кампанията”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Те продължават активно да се опитват да влияят на нашата страна, продължават да люлеят лодката в нашата държава”, поясни той, допълвайки, че те целят първо и преди всичко да „дискредитират президента Путин”.

Другарите работят в съответствие с изпитани схеми”, убеден Песков.

През септември в Русия ще се проведат парламентарни избори, но критици се опасяват, че гласуването ще бъде манипулирано от Кремъл и малък брой опозиционни кандидати ще бъдат допуснати на вота.

През февруари Путин предупреди, че чуждестранни врагове се опитват да опорочат предстоящите парламентарни избори и нареди на руските служби да бъдат бдителни.

Песков каза още, че Международният консорциум на разследващите журналисти – мрежа от журналисти от повече от 65 държави, се рови в частния живот на Путин, в неговото семейство и приятели.

По думите му консорциумът, в който според Песков влизат членове на различни членове на разузнавателни служби, подготвя „информационна атака” – серия от истории, които имат за цел да опетнят репутацията на Путин.

Не ни харесва това”, продължи говорителят на Кремъл.

Той предупреди, че Кремъл е готов да отговори и може да съди тези журналисти за клевета, ако разпространят „лъжи” за руския лидер.