Преди президентските избори в България миналата година БСП е получила секретен стратегически документ, предлагащ "пътна карта" за победа на президентския вот.

Това пише американското издание "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на петима настоящи и бивши официални представители на балканската страна.

Документът е свързан с руснаците и той включва препоръки като разпространение на фалшиви новини и преувеличаване на данните от социологически проучвания.

Според българските представители източникът на документа от около 30 страници, засечен от българските служби, е Руският институт за стратегически изследвания, който е свързан с Кремъл. Предоставен е на БСП от бивш руски шпионин, който е в списък на САЩ със санкционирани физически лица, поясниха трима от източниците.

Американският вестник припомня, че през ноември президентските избори бяха спечелени от кандидата на социалистите Румен Радев, а сега партията, която призовава ЕС да отмени санкциите срещу Русия и настоява за ограничаване на операциите на НАТО в Черно море, има шансове да спечели парламентарните избори в неделя.

Изданието не е успяло да получи коментар от президентството, БСП и руското външно министерство. Няма информация дали Радев е знаел за документа.

Русия многократно заяви, че не се меси във вътрешните работи на България и държавите от Източна Европа, а по-скоро се стреми към легитимните си интереси в държавите, където има дълбоки икономически и културни връзки.

Леонид Решетников, бившият руски шпионин, признава за срещата с лидера на БСП, но отрича информацията да е предал някакъв документ.

"Някой е измислил това", каза той в интервю в Москва и добави, че който и да е измислил това, той го е направил, за да прекъсне, за да охлади отношенията между България и Русия.

"Това просто е измислица", подчерта Решетников.

Вестникът припомня за коментар на руския посланик преди България да се присъедини към ЕС през 2007 г., в който той заяви: "Ние се надяваме, че вие ще бъдете нашият специален партньор, нещо като троянски кон в ЕС".

Въпросната среща между Решетников и Корнелия Нинова се е провела в хотел в София през август 2016 г.

Руснакът уточни, че разговорът с Нинова е продължил само 30 минути и по това време той е бил на ваканция в България, където внучките му летували.

През ноември Решетников заявил пред руски и български медии, че той и Нинова са обсъдили евентуалната президентска кандидатура на Радев седмици преди публично да бъде обявен за кандидат на БСП.

Запитана за срещата от български медии, Нинова отрече подобно нещо. Но по-късно тя призна, че е провела среща с руснака, но поясни, че не са обсъждали Радев.

"Истината е, че Радев не е предложение на Решетников", изтъкна лидерът на БСП в интервю. За срещата през август тя добави, че за първи и за последен път се е видяла с него.

Високопоставени представители на правителството заявиха, че други аспекти от срещата не са публично огласявани.

"Уолстрийт джърнъл" пише, позовавайки се на източници, че ДАНС са се сдобили с копие на документа.

Документът включва препоръки за организиране на ежеседмични социологически проучвания, които целят преувеличаване на подкрепата за социалистите, поясниха високопоставени източници. Документът също предлага съвети как да се излъска имиджът на кандидата с истории в приятелски на Москва медии. Историите са тясно координирани - първо публикувани в блогове, а после в масовите медии, за да окажат максимален ефект и в крайна сметка да се превърнат в изборни точки за обсъждане, от които партията да се облагодетелства.

Също се препоръчва БСП да поддържа прекратяване на руските санкции, критикуване на НАТО и дискутиране на вота във Великобритания за излизане от ЕС.

Изданието обаче пояснява, че не е възможно да установи до каква степен такива предложения са приложени и дали са помогнали на Радев да спечели вота.