Русия не възприема като заплаха китайските военни обекти или маневри. Това коментира Кремъл в отговор на информация, че Пекин е разположил ракета до руската граница, съобщават световни агенции.

По-рано тази седмица китайски и хонконгски медии, както и държавният таблоид Global Times, съобщиха, че Китай е разположил междуконтинентална балистична ракета Dongfeng-41 ("Източен вятър") в северната провинция Хъйлундзян, граничеща с Русия.

"Ние оценяваме нашите взаимни отношения", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред РИА "Новости" в отговор на разпространяваната информация.

Песков обаче не я потвърди.

Снимка 275100

Източник: Popularmechanics.com

"Въпреки всяко действие, свързано с развитието на въоръжените сили на Китай, ако информацията отговаря на истината, ние не тълкуваме военното дислоциране в Китай като заплаха за страната ни", добави той.

Пред ТАСС говорителят нарече Китай "стратегически съюзник" и "партньор в политически и търговски аспект".

В същото време Франц Клинцевич, заместник-председател на Комисията за международни отношения към руския парламент, изтъкна, че "би било странно", ако Русия не реагира на китайското ракетно разгръщане.

"Разбира се, ние ще отговорим", изтъкна той пред РИА "Новости" и добави, че противоракетната отбрана е перфектно приспособена да спира китайски ракети.

Обаче външното министерство на Китай опроверга информацията, че страната е разположила ракета, информират руски медии.

Ведомството определи информацията като предположения и догадки, които не отговарят на действителността.

Според Global Times ракетата DF-41 е с най-добрата технология в света. Тя е с обсег на действие 14 000 километра - може да порази цели на всяка точка на планетата с изключение на Южна Америка и част от Антарктида. Снабдена е с 12 ядрени бойни глави и се придвижва по национална мрежа от пътища, за да се затрудни проследяването и унищожаването й.