Кремъл омаловажи редкия спад на популярността на руския президент Владимир Путин, продиктуван от непопулярните планове за вдигане на пенсионната възраст, информира "Ройтерс".

Говорителят на президента Дмитрий Песков коментира, че не е нужно да се драматизира ситуацията.

За близо 90 г. Русия за първи път предложи увеличение на пенсионната възраст

За близо 90 г. Русия за първи път предложи увеличение на пенсионната възраст

Повишаване на възрастта при мъжете от 60 на 65 г. и при жените от 55 на 63 г.

Путин "не обръща голямо внимание на рейтингите", поясни говорителят.

В средата на юни премиерът Дмитрий Медведев заяви, че правителството иска да вдигане възрастта за пенсиониране при мъжете с пет години - от 60 на 65 г., и при жените с осем години - от 55 на 63. Предложената реформа е с цел облекчаване на натиска над държавната хазна.

Обявена в деня на откриването на Световното първенство по футбол в Русия, критици обвиниха Медведев, че се опитва да погребе лошата новина, докато социологически проучвания показват, че около 90% от населението е против плана.

Социологическо изследване на FOM разкрива, че процентът на руснаците, които заявяват, че ще гласуват за Путин, е спаднал с 8% за седмица - от 62% до 54 на сто. Също така рейтингът му на одобрение е спаднал с 6% - от 75% до 69 на сто.

Друг проучване показва, че рейтингът на Путин се е стопил с около 5%.

Близо 2,5 милиона души са се подписали под петиция с призив руският лидер да не одобрява плана.

Запитан за спада на рейтинга на Путин, Песков отговори: "Не бих драматизирал ситуацията".

"Разбира се, публичната чувствителност (относно този въпроса) оказва ефект върху непостоянството на рейтинговите показатели. Но вие знаете, че Путин има наистина прагматично отношение към това и основното нещо за него е да продължи да работи и да изпълнява задълженията си като държавен глава. Той не обръща голямо внимание на тези рейтинги", подчерта Песков.

На въпрос за обратния завой на руския лидер по казуса през този месец, говорителят отговори, че ситуацията се е променила. По думите му Путин не участва в изготвянето на реформата.