Въвеждането на QR кодове в транспорта и на други места се превърна в световна практика и е признато от много страни по света като неоспоримо в контекста на непрестанните вълни на пандемията на коронавирус, коментира пред репортери в петък прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, коментирайки инициативата за въвеждане на задължителни QR кодове в Руската федерация в транспорта, в кафенетата и магазините, съобщава ТАСС.

"Това е световна практика, която в условията на пандемия, в условията на неспирни вълни от нови, беше призната от много държави като безалтернативна", каза той.

Според Песков Кремъл е наясно с инициативата на оперативния щаб за борба с коронавирусната инфекция, която включва въвеждането на задължителни QR кодове, но този законопроект все още има сериозна работа в парламента.

"Да, знаем за тази инициатива на правителствения щаб. Наистина там има определени развития. Но все още има доста сериозна работа по този законопроект в парламента, разбира се, с участието на специалисти, експерти", каза той.

Русия също върви по пътя на световния опит, но отбеляза, че "този опит не е узрял от нулата, той е натрупан".

"Тук не трябва да забравяме, че всъщност във всички европейски страни, в Северна Америка, в Китай, в редица други страни от Югоизточна Азия този опит се практикува доста дълго време. И това той се доказа", каза говорителят на Кремъл.

Според Песков въпросът за издаване на QR кодове за неваксинирани граждани, които неофициално са заболели от covid, но имат високи антитела срещу коронавирус, трябва да се обсъди със специалисти.

"Тук трябва да обсъдите със специалисти, с Роспотребнадзор. Във всеки случай някои инициативи трябва първо да бъдат разработени от експерти. Има и много нюанси, всичко се състои от нюанси и всичко това трябва да бъде обработена много, много внимателно", каза говорител на Кремъл.

Отговаряйки на въпроса дали високият титър на антителата е индикатор за отказ от ваксинация или реваксинация, Песков отбеляза, че има различни гледни точки, "но има официални препоръки на Световната здравна организация и препоръки на Министерството на здравеопазването на Русия федерация."

азбира се, трябва да ги слушате", каза той и подчерта, че тази тема е "много сложна, изисква експертен подход и изключва всякаква възможност за емоционални оценки".

Повече от една трета от руснаците са ваксинирани

Повече от една трета от руснаците са ваксинирани

Други 31% са готови да се ваксинират