Новите санкции на САЩ срещу Русия са още една стъпка от страна на Вашингтон към деградация на отношенията с Москва.

Така коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков санкциите, които Вашингтон наложи.

САЩ наложиха санкции на Русия, подготвят нови

САЩ наложиха санкции на Русия, подготвят нови

В "черния списък" са включени имената

Припомняме, правителството на САЩ разшири списъка със санкционираните руснаци по силата на т.нар. "списък Магнтиски".

В "черния списък" са включени имената на председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин, приближен на руския лидер Владимир Путин, а също така Станислав Гордиевски, Дмитрий Ковтун, Андрей Луговой и Генадий Пласкин. Ковтун и Луговой са обвинени от британските власти за убийството на бившия сътрудник на Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко.

Актът Сергей Магнитски беше приет от САЩ в края на 2012 година след смъртта на адвоката Сергей Магнитски в руското следствие през 2009 г. Актът предвижда налагане на санкции на длъжностни лица на Русия, виновни за нарушаване на човешките права. Списъкът беше многократно разширяван от Вашингтон.

Русия съжалява за "безпрецедентното деградиране" на отношенията със САЩ при президента Барак Обама и се надява на повече позитивни стъпки в бъдеще, изтъкна Песков.

"Можем да изразим най-дълбокото си съжаление от факта, че по време на втория президентски мандат на господин Обама ние се оказахме в безпрецедентна и продължителна деградация в отношенията ни. Ние сме убедени, че това не отговаря на интересите ни или на интересите на Вашингтон. И ние съжаляваме, че това се случва. Обаче все още се надяваме, че по един или друг начин в бъдеще ще успеем да тръгнем по един позитивен път в развитието на отношенията със САЩ", обясни Песков.

В същото време Андрей Луговой, цитиран от "Франс прес", определи санкциите срещу него като "абсурдни". Той поясни, че е "объркан" от решението, тъй като не знае защо е в списъка.