Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ).

Това пише европейската редакция на "Политико", позовавайки се на официални представители на ЕС и на документи.

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия
Обновена

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия

Георгиева възмутена от "отровното" влияние на най-високо ниво в Комисията

"Политико" отбелязва, че шест месеца преди Георгиева да обяви, че се връща в Световната банка, нейният отдел е договорил промени в начина, по който Европейският съюз финансира бившия и бъдещия й работодател.

Новото споразумение с банката е сигнал към комисията и Европейския парламент за потенциален конфликт на интереси. На фона на информацията ЕК пък се опитва да затегни правилата по отношение политиката на въртящата се врата (конфликт на интереси - б.р.).

Георгиева обяви през октомври, че ще напусне ЕК, за да поеме управлението на Световната банка, където тя преди работеше в продължение на 17 години. В Брюксел тя отговоря за бюджета и човешките ресурси.

Европейският съюз предоставя 400 милиона евро на година за проекти на Световната банка, които са свързани с изкореняване на бедността, насърчаване на развитието, борба с климатичните промени в Африка и Азия и други. Повечето от парите се използват за такива проекти, но част от тях отиват и за такси за управление, предвидени за банката.

През април от отдела на Георгиева са постигнали съгласие за нова структура за плащане, заменяйки фиксирана такса за управление с по-сложна формула, която според трима високопоставени представители на ЕК може да увеличи вноските на ЕС за банката.

Световната банка отбелязва, че новите такси, съгласувани с ЕС, са в съответствие с това каквото други донори плащат.

От офиса на Георгиева отричат да има конфликт на интереси.

"Вицепрезидентът Георгиева не е въвлечена в договарянето на споразумението за тази работна рамка със Световната банка", се казва в официален имейл.

Нейната роля беше само да се подпише под окончателното споразумение от името на Европейската комисия по молба на президента Юнкер, се допълва още.

Решението за промяна в структурата за плащане, прието през април, ревизира обявеното от банката временно споразумение с Европейската комисия от 2014 година за облагаема такса до 5,5% за всички предоставени от ЕС средства на базираната във Вашингтон институция.

Новите калкулации са по-сложни. Проектите, извършвани от Световната банка, са обект на 17% такса за персонал и консултанти.

За проекти, в които банката има ръководна роля, а не директно да направлява проекта, ЕС ще бъде таксуван с между 2 и 5%, което е в зависимост от размера на проекта, плюс допълнителни 17% такса за дейността, която извърша персоналът и консултанти на Световната банка.

Според текста от решението - копие, с което се е сдобило "Политико", в някои случаи това може да доведе до плащане, надвишаващо 7-процентния таван на таксите за управление, заложен във финансовия регламент на ЕС.

Регулацията от 2002 година, която урежда как бюджетът на ЕС е изхарчен, позволява "изключения" по отношение на 7-процентовата горна граница, когато е оправдано от "аргументирано решение на комисията". Сделката на ЕК със Световната банка през април не включва такова оправдание.

Представител на комисията, който има опит в договарянето на споразумения между ЕС и организации за развитие описва 17-процентната такса за разходи за персонал като "безпрецедентна". Той поясни, че е трудно да се каже дали новото споразумение ще струва повече пари на съюза в сравнение с предишното.

Германският евродепутат Ингеборг Гресле, която председателства комисията за бюджетен контрол към европарламента, изтъкна, че никога преди не е виждала толкова висока такса за работа за развитие, която е извършвана от външна страна като Световната банка.

"Няма оправдание за 17-те процента. Огромна е, твърде висока е. Хората ще останат без храна, защото трябва да плащаме за администрацията на Световната банка", изтъкна тя.

Високопоставен източник на ЕС заяви пред медията, че няма подобни споразумения с други институции.

На 14 септември отделът на Георгиева предложи да ревизира промени във финансовите регулации на ЕС от 2002, които ще попречат на ЕС да провежда вътрешен одит как парите са похарчени от организации като Световната банка, след като вече са направени независими оценки.

Също така ЕС ще бъде насърчен да не проверява организациите, които са получили финансиране, ако други групи вече са извършили проверките. Представители в комисията твърдят, че са обезпокоени, тъй като това може да означава, че някои проверки, изисквани според правилата на ЕС, не са извършени.

Предложените промени във финансовите регулации трябва да бъдат финализирани до декември 2018 година.

Гресле смята, че да се разчита на външни одитори и оценки би било "старата мечта да се приеме това, което други правят и казват: "Не трябва да проверяваме, а да вярваме".

В материала си накрая "Политико" отбелязва, че на 9 ноември Европейската комисия е отсъдила, че преместването на Георгиева в Световната банка не представлява конфликт на интереси.