Помощник главният секретар на САЩ Кристофър Хил опроверга информацията, че Вашингтон е изключил Северна Корея от списъка със страни, финансиращи тероризма. Това съобщава агенция Киодо Цусин, цитирана от РИА Новости.

"Тя не е изключена от списъка на страни, подпомагащи тероризма. Заличаването на Северна Корея зависи от развитието на процеса на денуклеаризация", е заявил Хил по време на визитата си в Австралия.

Кристофър Хил обаче не уточнява какво точно трябва да направи КНДР, за да бъде премахната от този списък.
Не искам да затъвам в детайли. Ние проведохме закрита среща на дипломатическо равнище и достигнахме до разбирането за това, че такъв механизъм ще бъде използван в бъдеще", допълва помощник секретарят на Вашингтон.

Вчера държавната информационна агенция на Северна Корея разпространи информация и цитира изявление на Министерство на външните работи , в което се говори за това, че САЩ са се съгласили да изключат Северна Корея от списъка със старни, които финансират тероризма.

КНДР беше включена в този списък след като сътрудник на севернокорейските тайни служби призна за взрив на южнокорейски граждански самолет пред 1987 г. В този списък се намират още държави като Куба, Иран, Сирия и Судан. Та са подложени на сериозни икономически санкции.