Кризата с Covid-19 причинява толкова сериозни икономически затруднения във Великобритания, че ООН за първи път в историята си пристъпи напред, за да помогне за изхранването на деца в страната, съобщават медии на Острова.

Агенцията за хуманитарна помощ Unicef ​​е реагирала спешно на британски деца в ситуация, подобна на недохранването през Втората световна война.

Смята се, че в страната има 2,4 милиона деца, живеещи в "домакинства с недостатъчно храна", показва проучване.

Със значителната безработица, ударила Великобритания след тежкото забавяне на икономиката, причинено от пандемията, много домакинства се борят да си набавят достатъчно храна, като рекорден брой се опитват да получат безплатни стоки.

Поставят Лондон в пандемично "ниво 3" - най-висок риск и ограничение
Обновена

Поставят Лондон в пандемично "ниво 3" - най-висок риск и ограничение

Рязко нарастват случаите на Covid-19 в цялата столица

Има и допълнителни 900 000 деца, регистрирани за безплатно хранене в училище, които са на разположение за тези, чиито родители са безработни.

Сега Unicef ​​- Детският фонд на ООН - обеща 25 000 британски лири (34 000 долара) на благотворителната организация School Food Matters. Паричните средства ще осигурят достатъчно храна за 10 закуски през коледния период за хиляди уязвими деца и семейства в Южен Лондон.

Още 25 000 британски лири са отпуснати от Unicef ​​на Edible Edinburgh, шотландска благотворителна организация, която ще плати 12 000 хранения за семейства в риск от недостиг на храна.

"Смятаме, че е от решаващо значение да се съберем", коментира Анна Кетли от Unicef ​​UK. "За първи път осъзнаваме, че това е безпрецедентна ситуация, която изисква всеки да запретне ръкави, да се намеси и да подкрепи деца и семейства, които се нуждаят най-много в този момент."

До момента Великобритания е претърпяла повече от 62 000 смъртни случая и се доближава до два милиона инфекции с Covid-19, като някои семейства са изправени пред тежки икономически затруднения и многобройни съобщения за деца, които гладуват.

Учителите установяват, че децата се фокусират по-добре в клас, когато се хранят правилно, каза директорка на училище в южен Лондон.

Unicef ​ работи в някои от най-бедните страни по света през последните 70 години, хранейки гладуващи деца в 190 страни.

"Пандемията на глада" може да е по-лоша от COVID-19

"Пандемията на глада" може да е по-лоша от COVID-19

270 млн. души се запътват към глад