Лондон е изправен пред преминаване към трето ниво - най-високото ниво на риск и ограничение за коронавируса в Англия - през следващите дни, съобщи БиБиСи.

Министрите и длъжностните лица са "дълбоко загрижени" от рязкото нарастване на случаите на Covid-19 в цялата столица.

Лондонските депутати са информирани за последните данни, като преминаването към трето ниво сега се смята за възможно най-скоро, вероятно още днес. В Лондон са разтревожени, а някои длъжностни лица настояват за режим "от ниво три плюс" с по-строги ограничения.

Есекс също може да бъде преместен до трето ниво. През последните седмици в някои райони в и около Лондон са регистрирани големи увеличения на потвърдените случаи на коронавирус.

Според последните данни на община "Епинг Форест" в Лондон и Есекс е регистрирано 71% увеличение на случаите през последния седемдневен период.

Община "Хаверинг", в източен Лондон, отчита 48,5% ръст с 470,8 потвърдени случая на Covid-19 на 100 000 жители.

Очаква се новите ограничения да влязат в сила от полунощ на 16 декември, вместо от 19 декември, както се смяташе по-рано. Те ще бъдат преразгледани на 23 декември, съобщава МВнР на България. Освен Лондон, в степен 3, вероятно ще влязат и части от областите Есекс и Хъртфордшир. По този начин нови над 10 милиона граждани ще бъдат поставени под по-стриктни мерки.

Сред основните правила, важащи за 3-та степен на противоепидемичните мерки, са: забрана за контакти с хора на закрито и в повечето заведения на открито, освен с членове на домакинството. Разрешени са срещи до 6 души на открито - на места като паркове, плажове или сред природата.

Магазини, фитнес зали, фризьорски салони остават отворени, но има възможност за налагане на ограничения в начина на обслужване на клиентите. Затварят се барове, пъбове, кафенета и ресторанти, кина, театри и заведения за забавления на закрито, както и се забраняват посещенията на спортни събития на стадиони. Ресторантите могат да приготвят хра​на само за доставка.

Препоръчва се да не се посещават райони в 3-та степен, а техните жители да не посещават райони с по-ниска степен за противоепидемични мерки.

В същото време правителството няма намерение да отмени т.нар. "Коледна ваканция", според която в периода 23-27 декември гражданите в цяла Великобритания, независимо в коя степен се намират, ще могат да се срещат на закрито с членове на до две други домакинства.

Британските здравни власти против разхлабването на мерките за Коледа

Британските здравни власти против разхлабването на мерките за Коледа

Великобритания отчете нови 18 447 случаи на коронавирус за ден