Германската икономика отчете ръст от 0,3% в края на 2020 г., сочат изнесените данни за последното тримесечие на годината, информира ДПА.

Федералната статистическа служба поясни, че данните са ревизирани от 0,1% ръст през последните три месеца на 2020 г.

През този период Германия за втори път наложи блокада. От ноември властите затвориха ресторантите, баровете и много други бизнеси, а също така и училищата.

През второто тримесечие на 2020 г. германската икономика отчете исторически спад от 9,7%, а през третата четвърт регистрира ръст от 8,5 на сто, след като властите разхлабиха ограниченията.

Икономиката на Германия се сви с 4,9% през 2020 г. Първите изчисления показваха спад от 5%.

Статистическата агенция има по-добри новини що се отнася до дефицита. Правителството е заело през миналата година 139,6 милиарда евро. Предишните изчисления показваха, че Германия е заела 158,2 милиарда евро. Дефицитът е 4,2%. Това е първият дефицит от 2011 г. и вторият най-висок от обединението на Германия след рекорда през 1995 г., когато дългът от агенцията Treuhand при приватизирането на предприятията в Източна Германия бе интегриран в общия държавен бюджет.

В нормална година дефицитът на Германия би бил в нарушение на правилата на ЕС за разходите, които временно са отменени заради пандемията. От държавите членки се очаква да ограничат бюджетния дефицит до 3% от БВП и 60% за публичния дълг.