"Климатичните промени не трябва да бъдат използвани като извинение за насърчаване на колективни идеи, които са се провалили и които са довели до нещастие и глад".

Това обяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц по време на участието си на Световния икономически форум в Давос, който днес приключва.

"Напредъкът няма да ни помогне, ако унищожим планетата си", предупреди Курц. По думите му приоритетът трябва да е защита на околната среда.

Според него "ключът е иновациите".

Австрия работи за 100% зелена енергия до 2030 г. и си е поставила за цел до 2040 г. да стане напълно климатично неутрална, което означава 10 г. по-бързо от ЕС, отбеляза той.

По думите му зелените партии ще станат много по-силни в много държави, заменяйки социалдемократическите партии, защото те могат да привличат нови групи от хора.

Австрия е в центъра на Европа и Курц смята, че страната му може да играе важна роля за намаляване на напрежението между Източна Европа и Западна Европа.

Австрия може да помогне за обединена Европа на различията.

Държавата е сред топ десетте икономики по социална мобилност, на трето място по социална защита, на 4 място по образование и на 5 място по работни условия.

Нещата се променят към по-добро в Европа - продължителността на живот, детска смъртност и демокрация. Има достатъчно причини да сме благодарни и удовлетворени от това, което имаме, да сме наясно с напредъка, каза още Курц.