Кувейт даде срок от една седмица на филипинския посланик да напусне богатата на петрол страна, съобщава АП, позовавайки се на държавната медия KUNA.

Решението на емирството е във връзка с разрастващ се дипломатически скандал около злоупотребата с филипински прислужници и работници в страната.

Монархията също прибира посланика си в Манила.

Филипините не са коментирали решението.

По-рано Кувейт привика филипинския посланик заради коментари пред местна медия, че посолството се опитва да помогне на работници, които са тормозени от работодателите. Посланик Ренато Вила е заявил, че дипломатическата мисия ще помогне на засегнатите, ако кувейтските власти не реагират до 24 часа.

Във вторник Вила и филипинският външен министър се извиниха за коментарите. Също така двама филипинци бяха арестувани през уикенда, след като са насърчавали прислужници да напуснат работодателите си.

Повече от 260 000 граждани на Филипините работят в Кувейт, повечето от тях са прислужници. Двете държави преговаряха за нови правила за работещите в емирството филипинци.

Манила настоява да се позволи на работниците да носят паспортите и телефоните си, което е нормално за квалифицирани работници като учители и административни служители. Но работодателите в Кувейт им конфискуват телефоните и паспортите.