Министерството на отбраната на Турция съобщи, че сирийските кюрди нямат правомощия да канят други елементи в северния сирийски град Манбидж, информира "Ройтерс".

Ведомството предупреди всички страни да се въздържат от дестабилизиране на региона.

Сирийската армия навлезе в Манбидж след призив на кюрдите заради турска заплаха
Обновена

Сирийската армия навлезе в Манбидж след призив на кюрдите заради турска заплаха

Армията е навлязла в Манбидж и е издигнала флага на Сирия

Преди няколко часа сирийската армия обяви, че е навлязла в Манбидж и е издигнала флага на Сирия в града, след като сирийските кюрди призоваха правителството на президента Башар Асад да защити града от турски атаки.

В същото време президентът на Турция Реджеп Ердоган описа информацията, че сирийската армия е влязла в града като "психологическа операция" и добави, че ситуацията около северния град не е ясна. Той поясни, че единствената причина за турското присъствие в арабската държава е прочистването на Сирия от "терористите", имайки предвид кюрдските сили.

Кюрдските бунтовници напускат сирийския Манбидж

Кюрдските бунтовници напускат сирийския Манбидж

Това обяви турският президент Ердоган

"Когато се изтеглят от този район, нямаме работа там", поясни Ердоган.

Пред репортери след петъчните молитви в Истанбул турският лидер обяви, цитиран от "Дейли сабах", че може да проведе разговори с руския президент Владимир Путин в Москва или Сочи относно развитието на ситуацията в Сирия след визитата на турска делегация в събота.

"При настоящата ситуацията ние все още подкрепяме целостта на сирийската земя. Тези райони принадлежат на Сирия. Не става въпрос за Манбидж, целта е да прочистим региона от всички терористични организации. Нашата основна цел е сирийските кюрди да получат необходимия урок тук", обясни Ердоган.