Кюрдският автономен регион в Ирак планира да поднови опитите за извоюване на независимост щом бъде върнат град Мосул от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това заяви кюрдският премиер Нечирван Барзани пред германския всекидневник "Билд", цитиран от "Франс прес".

"Назряло е времето, но ние сега се концентрираме върху борбата срещу ДАЕШ", изтъкна той пред всекидневника.

"След като Мосул бъде освободен, ние ще се срещнем с нашите партньори в Багадад и ще разговаряме за нашата независимост", поясни той.

Премиерът добави, че "ние чакаме от много дълго време, смятахме, че след 2003 година ще има наистина ново начало за демократичен Ирак. Но този Ирак се провали".

"Ние не сме араби, ние сме нашета собствена кюрдска нация (...) някой ден ще има референдум за независимост на Кюрдистан и ще оставим народът да реши", продължи Барзани.

През февруари кюрдският президент Масуд Барзани, чичо на премиера, призова за референдум за кюрдска държава в Северен Ирак.

Премиерът поясни още, че коалицията ще се нуждае от три месеца, за да превземе града и поиска повече оръжия от Германия, както и помощ от ЕС за бежанците в конфликта.