Установеното местонахождение на лидера на ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади и проведената операция по ликвидирането му са благодарение на информатор от близкото му обкръжение, който ще бъде възнаграден от САЩ с огромна сума.

Тръмп обяви за убит и наследника на Багдади

Тръмп обяви за убит и наследника на Багдади

"Най-вероятно щеше да застане начело - вече и той е мъртъв!"

Вестник "Вашингтон пост" пише, че става въпрос за един от активните участници в групировката, който е координирал придвижването на Багдади в Сирия и помогнал на лидера да се укрие в населеното място Бариша, провинция Идлиб в Северозападна Сирия.

Според изданието този информатор е предоставил на американското разузнаване не само данни за местонахождението на Багдади, но и план на убежището.

По време на спецоперацията този човек се е намирал в същата къща. Два дни след убийството на лидера на ДАЕШ той е изведен със семейството си от Сирия.

Сирийските кюрди внедрили шпионин, откраднал долните гащи на Багдади за ДНК тест

Сирийските кюрди внедрили шпионин, откраднал долните гащи на Багдади за ДНК тест

Нови подробности около ликвидирането на Багдади

"Вашингтон пост" пише, че този информатор може да получи награда от 25 милиона долара, обещана от САЩ за главата на Багдади. Вестникът отбелязва обаче, че информаторът не е съдействал заради парите, а за да си отмъсти, след като негов роднина е станал жертва на терористите от ДАЕШ.

Вестникът не разкрива информация за информатора, освен че е бил в контакт с кюрдите от Сирийските демократични сили.

Тялото на Багдади е погребано в морето

Тялото на Багдади е погребано в морето

Както и тялото на Осама бин Ладен през 2011 г...

По-рано NBC съобщи, позовавайки се на сирийските кюрди, че разузнавателният отдел към Сирийските демократични сили е внедрил кюрдски агент в обкръжението на Багдади, който е разкрил на американците точния план на убежището, а също така е предоставил кръвна проба и бельо на Багдади.