С отлагането на Брекзит бяха избегнати ужасни последствия на възможността за напускане без сделка. Това заяви директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от "Ройтерс".

Тя коментира по време на пресконференция и други актуални въпроси от международната политика като ситуацията във Венецуела

МВФ все още не е взело решение да признае Хуан Гуайдо за легитимен лидер на страната, въпреки че това вече направиха редица държави. 

Припомняме, че по-рано стана ясно, че премиерът на Великобритания Тереза Мей приема предложението на ЕС за отлагане на Брекзит до 31 октомври 2019 година. 

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Отлагат Брекзит до 31 октомври

Отлагат Брекзит до 31 октомври

По-рано Франция се изказа против дълга отсрочка…

По думите му, нейното съгласие означава допълнителни шест месеца, през които Обединеното кралство да намери възможно най-доброто решение.

Според нея, страната може да напусне ЕС и по-рано, ако в парламента бъде постигнато съгласие по сделката.

Тя поясни, че ако парламентът приеме споразумението за Брекзит до 31 май, Великобритания няма да участва в евроизборите.

Преди това британският парламент даде на Мей мандат да преговаря за отлагане до 30 юни. Туск от своя страна се обяви за по-продължителна отсрочка. Ангела Меркел изрази позиция, че Брекзит може да бъде отложен до края на 2019 или началото на 2020 г.

Венецуелският президент Николас Мадуро обвини САЩ, че се опитеат да го свалят чрез саботажи в страната му.