Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че "Европа не е в рецесия", противно на критиките, насочени срещу ЕЦБ и въпреки "много лоши новини", пишат "Блумбърг" и "Ройтерс".

Говорейки на годишната среща на членовете на Института за международни финанси във Вашингтон, тя подчерта, че централните банки по света трябва да "си сътрудничат", а не да "координират", и че трябва да разберат, че решенията им водят до странични ефекти.

Тя отбеляза, че мерките на фискалната политика трябва да бъдат насочени към подпомагане на най-уязвимите групи от обществото.

МВФ вижда риск от рецесия и намалява прогнозата за растеж през 2023 г.

МВФ вижда риск от рецесия и намалява прогнозата за растеж през 2023 г.

Георгиева: Очакваме глобална загуба на производство от около $ 4 трилиона до 2026 г.

Опитвайки се да се бори с бързите цени, ЕЦБ повиши лихвата си по банковите депозити до 0,75%, обеща още повишения и започна дебат за намаляване на притежаваните от нея облигации на стойност 3,3 трилиона евро - наследство от борбата й срещу дефлацията през последното десетилетие.

Лагард наблегна на повишаването на лихвените проценти като инструмент на ЕЦБ в момента, въпреки че други политици започнаха публично да обсъждат как и кога да спрат реинвестирането на част от приходите от дълга, който централната банка бе купила от 2015 г.

"Традиционният лихвен процент... при настоящите обстоятелства е най-ефективният, най-подходящият и въз основа на оценката на пропорционалността, която извършваме при избора от инструментариума, е този, който действително работи най-добре", каза Лагард.

БНБ не определя, а само обявява основния лихвен процент

БНБ не определя, а само обявява основния лихвен процент

Гoдини нapeд основнитя лихвен процент cтoeшe нa нyлa

Говорейки също във Вашингтон, ръководителят на холандската централна банка Клаас Нот каза, че ЕЦБ се нуждае от поне още две повишения на лихвените проценти до 75 базисни пункта всяко, преди да достигне неутралното ниво, където нито стимулира, нито ограничава икономиката.

"След като завършим пътя към нормализиране на лихвения ни процент, е доста ясно, че тогава също и намаляването на нашите покупки на активи трябва да стане част от нашия набор от инструменти", коментира той.

Неговият френски колега Франсоа Вилерой дьо Гало каза в Ню Йорк късно във вторник, че ЕЦБ първо трябва да накара банките да изплатят 2 трилиона евро, които са взели назаем от централната банка и след това да започне да свива притежаваните от нея облигации.

Лагард призна, че дискусията за това така наречено "количествено затягане" е започнала и ще продължи.

Хампарцумян уверява: Лихвите по кредитите няма да се вдигнат рязко

Хампарцумян уверява: Лихвите по кредитите няма да се вдигнат рязко

Новите лихвени нива ще бъдат поносими за по-разумните хора, според банкера