Ще се вдигнат лихвите по кредитите, но ще се вдигнат и лихвите по депозитите. Ако някои си е взел кредит на ръба на възможностите си, може да започне да има затруднения. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред БиТиВи.

Лихвите обаче няма да се вдигат рязко, уточни банкерът. "Банките все пак не са "Газпром" и за да променят нещо, може да се промени при настъпване на определени условия", коментира Хампарцумян.

Лихвите по кредитите за населението започнаха бавно да се покачват

Лихвите по кредитите за населението започнаха бавно да се покачват

Повечето от старите заеми са все още по старите лихвени условия

Според него инфлацията е първопричина за повишаването на лихвите, но започва да помпа и доходите на хората, малко по-късно. Днешните 100 лева ще бъдат по-скъпи от утрешните 100 лева. Въпросът е дали новите лихвени нива ще бъдат поносими, но ще бъдат поносими за по-разумните хора, обясни финансистът.

Той очаква имотният пазар също да се охлади леко. Хампарцумян призова тези, които могат да отложат или да изчакат да си купят жилище, да го направят, но ако е много неотложно, да действат. Някои от банките в периода на ниски лихвени доходи се научиха, че могат да играят с таксите, посочи още той.