Разглеждането на основните инфлационни фактори е от решаващо значение за осигуряването на използваеми данни, подчерта президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в петък, добавяйки, че цените на енергията, но също и геополитическите фактори и дори времето, влияят върху повишаването на цените.

Говорейки на Световния икономически форум, Лагард, че има подценяване както на инфлацията, така и на темпото, с което ще се възстановят икономиките. Лагард остана с прогнозите, че предлагането ще се стабилизират до година и подчерта, че инфлацията е под контрол в еврозоната.

Тя подчерта, че ЕЦБ ще остане отворена за промяна на паричната си политика, ако е необходимо и прогнозира, че инфлацията в еврозоната няма да достигне тази на Съединените щати.

Нивата на инфлация в еврозоната поставиха под съмнение паричната политика на ЕЦБ, а централната банка изостава от паричната политика на Обединеното кралство и САЩ по пътя към нормализиране. Инфлацията в еврозоната достигна рекордно високо ниво от 5% през декември, главно поради скока на цените на енергията в Европа.

Лагард защити политиката на ЕЦБ с аргумента, че Европа не споделя американското "състояние на прекомерно търсене". Тя каза, че търсенето в САЩ сега е с 30% по-високо от нивата преди епидемията, докато еврозоната е "пандемична". "Гледайки пазара на труда, заетостта е много близо до нивата преди епидемията".

Лагард твърди, че европейците са "жертви на собствения ни успех", отбелязвайки, че развитите икономики наблюдават "изненадващо" възстановяване на търсенето, изпреварващо предлагането.

Преговорите за заплатите "не са приключили", каза Лагард, а ЕЦБ не вижда устойчиви движения на цените, които биха могли да изведат инфлацията "извън контрол". "Обратно, ние предполагаме, че цените на енергията ще се стабилизират през 2022 г., инфлацията постепенно ще намалее", каза тя пред панела.

Въпреки това Лагард отбеляза, че прогнозата за инфлация на ЕЦБ може да се промени. "След като покупките на нетна стойност приключат, ще разгледаме другите инструменти в нашата кутия с инструменти, включително повишаване на лихвите", каза тя. Миналия месец ЕЦБ заяви, че ще намали месечните покупки на активи, но обеща да продължи да подкрепя безпрецедентната парична политика до 2022 г.

Със 7.8% инфлация завършва 2021 г. по данни на НСИ

Със 7.8% инфлация завършва 2021 г. по данни на НСИ

Само за последния месец 1.4% са поскъпнали храните