Лидерът на "Йеш Атид" Яир Лапид заяви в неделя, че очаква да му бъде възложено да сформира правителство, ако премиерът Бенямин Нетаняху не го направи преди крайния срок от началото на май, предаде "Аарец". За целта той е готов да работи с леви и десни партии. Лапид е осигурил 45 депутати, които ще го подкрепят в потенциален втори кръг от консултации с президента Реувен Ривлин.

Нетаняху все още има две седмици, за да се опита да сформира коалиция преди 4 май, въпреки че може да получи двуседмично удължаване от президента, след като изтече времето. 

Яир Лапид: Правителство на Нетаняху ще бъде расистко и хомофобско

Яир Лапид: Правителство на Нетаняху ще бъде расистко и хомофобско

"Това е моментът на истината", каза Лапид

Припомняме, че в началото на тази седмица лидерът на израелската партия "Ямина" Нафтали Бенет заяви, че ще подкрепят сформиране на дясно правителство с премиер Бенямин Нетаняху. "Казах го пред Нетаняху и ще го кажа и тук също - "Ликуд" може да разчита на гласовете на партия "Ямина" при сформирането на дясно правителство", обяви Бенет.

Миналата седмица президентът на Израел Реувен Ривлин връчи мандат на Нетаняху да се опита да състави кабинет.

Президентът на Израел възложи мандат на Нетаняху за съставяне на кабинет
Обновена

Президентът на Израел възложи мандат на Нетаняху за съставяне на кабинет

"Това не бе лесно решение", отбеляза президентът

Партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху спечели най-много гласове. Нито про-, нито анти-Нетаняху блокът имат път към коалиционно правителство с мнозинство. Партия "Ямина" на Нафтали Бенет и Обединена арабска листа на Мансур Абас са ключовите политически играчи за сформиране на управляваща коалиция. Бенет, чиято партия е със 7 места, реши да застане зад Нетаняху. Абас, чиято партия е с 4 места, все още не е решил кой блок ще подкрепи.

Партията на Нетаняху "Ликуд" събира 30 места в 120-местния Кнесет. Партия "Йеш Атид" на Яир Лапид е най-голямата от блока срещу Нетаняху и тя печели 17 места; Шас печели - 9 места; "Синьо и бяло" - 8 места; Израелската партия на труда - 7 места; "Ямина" - 7 места; "Яхадут Хатора" - 7 места; "Нашият дом Израел" - 7 места; Обединена листа - 6 места; Ткума - 6 места; "Нова надежда" - 6 места; Мерец - 6 места и Обединена арабска листа - 4 места.

"Ямина" на Нафтали Бенет подкрепи Нетаняху за съставяне на правителство

"Ямина" на Нафтали Бенет подкрепи Нетаняху за съставяне на правителство

"Ликуд" може да разчита на гласовете на партия "Ямина"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху настоява за законодателство, което да върне преките избори за премиерския пост, две десетилетия след премахването на системата. Той работи за приемането на законопроект, който да сложи край на настоящия процес на номиниране за премиерския пост и да даде на израелските избиратели възможността да избират директно министър-председателя, както на изборите през 1996 г., 1999 и 2001 години. Очаква се той да бъде внесен в Кнесета (парламента) по-късно тази седмица.